Takım sporuyla uğraşan sporcuların kendine güven düzeylerinin mental dayanıklılık üzerine etkisinin incelenmesi
Exploration of the effect of self-confidence levels of team players on mental toughness
- Tez No: 585795
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT GÜLLE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Continuous sport self-confidence, mental toughness, psychological performance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Takım sporcularının mental dayanıklılık seviyelerinin, psikolojik performans danışmanlığı sonrası değişimini incelemek ve mental dayanıklılık ile sportif sürekli kendine güven düzeyleri arasındaki ilişkiyi saptamak amacıyla bu çalışma yürütülmüştür. Araştırmanın örneklem grubunu Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi bünyesinde kurulan üniversite takım sporcularından 70 (40 erkek 30 kadın) kişi oluşturmaktadır. Bu 70 kişi 35 araştırma grubu 35 kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Araştırmada Sheard (2009) tarafından geliştirilip Pehlivan (2015) tarafından Türkçeye uyarlanan 13 maddelik güven, bağlılık, kontrol alt boyutlarına sahip olan ''Sporda Mental Dayanıklılık Ölçeği'' ve Vealey (1986) tarafından geliştirilip Yıldırım (2013) tarafından Türkçeye uyarlanan 13 maddelik ''Sportif Sürekli Kendine Güven Ölçeği'' kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 17 paket programı kullanılmıştır. Veriler normallik testi sonucunda normal dağılmadığı saptanmış ve öntest sontest karşılaştırmaları için 2 Related Samples testlerinden Wilcoxon Testi, ikili bağımsız değişkenlerin mental dayanıklılık ölçeği puanlarını karşılaştırmak için Mann Whitney U uygulanmıştır. İki ölçek arasındaki ilişkiyi saptamak için korelasyon testlerinden Spearman Testi kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları incelendiğinde Sporda Mental Dayanıklılık Ölçeği'nin alt boyutlarında araştırma grubu için öntest ve sontest karşılaştırmalarında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Kontrol grubunun öntest sontest puanları incelendiğindeyse güven alt boyutu haricinde bağlılık ve kontrolde bir artış olduğu gözlenmiş ve bu iki alt boyut arasında öntest sontest açısından anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Anahtar Kelime: Mental dayanıklılık, psikolojik performans, sportif sürekli güven
Özet (Çeviri)
The aim of this study to explore the change in mental performance level of team players after psychological performance counseling and to determine the relationship between mental stability and sporting self-confidence levels. The sample group of the study consisted of 70 (40 male, 30 female) person who university team players established in Hatay Mustafa Kemal University. These 70 individuals were divided into two groups as 35 study group and 35 control groups. In the study was used, Reliability, commitment, controlsub-dimensions and consist of 13 articles 'Mental Toughness Scale in Sports' developed by Sheard in 2013 and transcribed to Turkish by Pehlivan in 2015, and consist of 13 articles 'Continuous Sport Self-Confidence Scale' developed by Vealey in 1986 and transcribed to Turkish by Yıldırım in 2013. Analysis of data was used SPSS 17 package program. As a result of normality test, data were not normally distributed. Wilcoxon Test from 2 Related Samples tests was used for pre-test and post-test comparisons and Mann Whitney U was used to compare the scores of mental independence scores of binary independent variables. Spearman Test, one of the correlation tests, was used to investigate the relationship between sportiveself-confidence and mental toughness. According to the results of the study were examined, a significant difference was found between the pretest and the posttest comparisons for the study group of the Mental Toughness in Sports Scale. Based on the pretest posttest scores of the control group were examined, it is observed that there is an increase in the commitment and control except for the confidence sub-dimension and a significant difference is found between these two sub-dimensions in terms of pretest and posttest.