Generating short term observation schedules for space mission projects
Uzay projelerinin kısa dönemli gözlem çizelgelemesi
  1. Tez No: 58580
  2. Yazar: KEMAL KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELİM AKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uzay projeleri çizelgelemesi, Hubble Uzay Teleskopu, yerel tarama algoritmaları, Space mission scheduling, Hubble Space Telescope, local search algorithms
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET UZAY PROJELERİNİN KISA DÖNEMLİ GÖZLEM ÇİZELGELEMESİ Kemal Kılıç Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Selim Aktürk Ağustos, 1997 Son bir kaç yıldır, uzay projeleri çizelgelemesi (UPÇ) önemli bir araştırma konusu olmuştur. Uzay projelerinin en temel özellikleri yüksek yatırım ve işletim maliyetleri ile kısıtlı sayıda kaynak bulunmasıdır. Uzay projelerinin yüksek maliyetinin çok iyi çizelgeleme yapılarak karşılanabilmesi bu yüzden çok önemlidir. Bu tezde uzay projelerinin kısa dönemli gözlem çizelgelemesini sağlamaya yönelik yeni methodlar öneriyor ve bu methodların verimliliklerini, tipik bir UPÇ problemi olan Hubble Uzay Teleskopu (HUT) çizelgelemesi probleminde test ediyoruz. HUT dünya yörüngesindeki yeri itibarı ile, gözlem için kullanılan diğer gözlemevlerinin arasında önemli bir konuma sahiptir. HUT'un kısa dönemli gözlem çizelgelemesi probleminin en temel özellikleri teleskopun hazırlama zamanının duruma bağlı olması, görünebilirlik aralıkları ve gözlemlerin değişik ağırlıkları ile termin zamanlarının bulunmasıdır. HUT çizelgelemesinin amacı bilimsel kazancın arttırılmasını sağlamaktır. Bu amaçla dört yeni method önerdik. Bunlardan ilki, yeni tanımlanan ve gözlem çizelgelemesi yaparken problemin temel özelliklerini dikkate alan, bir öncelik sıralama kuralıdır, ikincisi ise, süzülmüş ışın taraması yöntemini temel alan bir algoritmadır. Süzülmüş ışm taraması yöntemini“çocuk sayısı”adını verdiğimiz ve aynı anadan çıkan ışınların sayısını kısıtlamayı sağlatan bir parametre ile geliştirdik. Üçüncü önerdiğimiz method ise problem ortamınaVI yönelik geliştirilmiş bir GRASP uygulamasıdır. En son önerdiğimiz method ise, mutasyon ile geliştirilmiş bir yumuşatma benzetim methodudur. Önerilen dört algoritmanın ve de en yakın komşuyu seçmeye dönük olarak geliştirilmiş olan en yakın komşu algoritmasının, göreceli performanslarını hem bilimsel kazanım açısından hem de çözüm süresi açısından 2k tüm-etkenli deneysel tasarımı ile test ettik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENERATING SHORT-TERM OBSERVATION SCHEDULES FOR SPACE MISSION PROJECTS Kemal Kılıç M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Asst. Prof. Selim Aktürk August, 1997 Space mission scheduling (SMS) has been an important research area for several years. The basic features of the space mission projects are the high in vestment and operational costs, and limited resource availability. Therefore, it is very important to justify the high investment on the space mission projects by generating good schedules. In this thesis, we have proposed several new solution algorithms for generating short term observation schedules of space mission projects and test their efficiencies on a good representative of SMS problem; Hubble Space Telescope (HST) scheduling problem. HST is an ex ceptional space observatory at low earth orbit among the others that are used for space exposures. The main features of generating short-term observations of HST are state dependent set up times, user specified due dates, priorities and the visibility windows assigned to the candidate observations. The objective of HST scheduling is to maximize the scientific return. We have proposed four new algorithms. The first one is a new dispatch rule that considers the basic features of the problem domain while scheduling the observations. The second one is a filtered beam search algorithm. We have introduced a new concept of childwidth, which is a parameter that restricts the number of beams that generates from the same parent. The third one is a Greedy Randomized Adaptive Search Procedure (GRASP) that needs to be tailored to be applicable to the problem domain. Finally, we proposed a simulated annealing algorithm with a new introduced concept of mutation. We iiihave tested the relative performances of the proposed algorithms, as well as the nearest neighbor algorithm, both in objective function value and computational time aspects by utilizing a 2fe full-factorial experimental design.