Analysis of erlang transfer lines
K-Erlang işlem zamanlı seri akışlı imalat sistemlerinin analizi
- Tez No: 58579
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. CEMAL DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Seri Akışlı Sistemler, Markov Modeller, Erlang Dağılımı, Ara Stok Seviyesinin Varyansı ivTo Atatürk, and the Republic of Turkey, Transfer Lines, Markov Models, Erlang Distribution, Variance of WIP Level. m
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET K-ERLANG İŞLEM ZAMANLI SERİ AKIŞLI İMALAT SİSTEMLERİNİN ANALİZİ Nebahat Dönmez Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cemal Dinçer Şubat, 1997 Seri akışlı imalat sistemleri karmaşık imalat sistemlerinin modellenmesinde yaygınca kullanılan alt modellerdendir. Bugüne kadar büyük çoğunlukla üssel işlem zamanlı makinelerden oluşan seri akışlı sistemler incelenmiştir. Ancak, bir çok durumda işlem zamanları üssel evrelerden oluşmaktadır. Bu tür sis temleri k--Erlang dağılımı ile modellemek mümkündür. En genel haliyle bu tür sistemlerin modellenmesi oldukça büyük zorluklar içermektedir. Bu tez çalışmasında n tane k-Erlang işlem zamanlı makineden oluşan, seri akışlı ve sonlu ara stoklu, üssel talep geliş zamanlı bir sistemin Markov modellenmesi önerilmektedir. 3 makineden oluşan sistemin Markov model çözümü için C dilinde bir program kodlanmıştır. Ayrıca, geleneksel performans ölçütlerinden: makine kullanımları, ortalama üretim miktarı, ve ortalama ara stok seviyelerinin yanı sıra, ara stok seviyesinin varyansı da hesaplanmakta, böylelikle güven aralığı hesaplamalarının yapılması mümkün kılınmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF ERLANG TRANSFER LINES Nebahat Dönmez M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Cemal Dinçer February. 1997 Transfer lines are widely used in the modeling and analysis of complex pro duction systems. The literature is mostly devoted to the analysis of transfer lines with exponential processing times. However, most of the time a part is processed through stages( phases) of exponential processing times. It is pos sible to model such systems by means of processing times that are k- Erlang distributed. In the modeling and solution of these systems, significant dif ficulties arise due to the nature of the problem. In this thesis, we propose a Markov model for transfer lines consisting of n reliable machines with k- Erlang processing times and finite buffers. The arrivals to the system is Poisson dis tributed. A program coded in C which is capable of solving the Markov model of a three machine transfer line is also developed. Besides the commonly used performance measures, such as utilization of the machines, mean throughput, mean WIP level, we calculate the variance of WIP so that it is possible to construct confidence intervals.