Maintenance and marginal cost analysis of a two-unit cold standby system
Soğuk yedekli iki birimli bir sistemin bakım/onarım ve marjinal maliyet analizi
- Tez No: 58581
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ GÜRLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bakım/onarım Politikaları, Yaşa Bağlı Yenileme, Blok Yenileme, Soğuk Yedekli Sistemler, Marjinal Maliyet Analizi. iv, Maintenance Policies, Age Replacement, Block Replacement, Cold Standby System, Marginal Cost Approach. m
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET SO?UK YEDEKLİ İKİ BİRİMLİ BİR SİSTEMİN BAKIM/ONARIM VE MARJİNAL MALİYET ANALİZİ Chokri Hamdaoui Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Ülkü Gürler Ağustos, 1997 Bakım/onarım politikalarının Marjinal Maliyet Analizi (MMA) ilgi kazan- makta olan bir kavramdır. Berg tarafından ortaya atılan ve klasik olasılık yaklaşımından farklı olan bu kavram Ekonomik Bakışaçılı bir yaklaşımdır. MMA yaklaşımı yaşa bağlı ve blok yenileme politikalarında başarlı olarak uygu- lanmış ve çeşitli yönlerde genelleştirilecek kadar esnek olduğu gösterilmiştir. Bu tezde MMA daha komplike olan iki-birimli yedekli sistemlere uygu- lanmıştır. Çalışan birim [0,T) aralığında bozulduğunda eğer yedek birim hazır durumdaysa onunla değiştirilmektedir. Eğer yedek birim tamirde ise, sistem durmakta ve bir durma maliyeti ortaya çıkmaktadır. T zamanında kontrol edilen birim“iyi”ya da“kritik”durumda olabilmektedir,“iyi”durumda olan makina çalışmaya devam etmekte,“kritik”ise tamire gitmektedir. Makina değişimi anında olmaktadır. Bu çalışmada ortalama maliyet ve marjinal maliyet fonksiyonları bulunmakta ve karşılaştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MAINTENANCE AND MARGINAL COST ANALYSIS OF A TWO-UNIT COLD STANDBY SYSTEM Chokri Hamdaoui M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Ülkü Gürler August, 1997 The Marginal Cost Analysis (MCA) of maintenance policies is a concept gaining interest in the recent years. This approach, due to Berg, has been categorized as an Economics Oriented Approach, as different from the classical probability centered approach. The MCA has been successfully applied to the Age Replacement and the Block Replacement policies, and was shown to be flexible enough to permit extensions and generalizations. In this thesis, we apply the MCA approach to a more complex model. We consider a two-unit cold standby system. Upon failure of the working unit in the time interval [0,T) the unit is replaced by the standby unit if available. If the standby unit is in repair, the system is down, and a downtime cost is incurred. The item inspected at time T is in one of two states:“good”, or“critical”. The good unit continues operation, whereas a unit in critical state is sent to repair. The switchover is immediate. We derive and compare the marginal cost function as well as the long-run cost per unit time function.