Türkmen Dağının Kütahya Türkmen Şefliği ve civarının kekik (Thymus vulgaris L.) bitkisinin yayılış durumu ve biyokütlesinin belirlenmesi üzerine çalışma
The study on the determination of the spreading and biomass of thyme (Thymus vulgaris L.) plant in Türkmen Mountain of Turkmen Chef District
  1. Tez No: 585938
  2. Yazar: CEREN AKÇAY SEYREK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN TOPAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Kekik, Türkmen Dağı, İnsan Sağlığı, Tıbbi Bitkiler, Thyme, Turkmen Mountain, Human Health, Medicinal Plants
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
TÜRKMEN DAĞININ KÜTAHYA TÜRKMEN ŞEFLİĞİ VE CİVARININ KEKİK (Thymus vulgaris L.) BİTKİSİNİN YAYILIŞ DURUMU VE BİYOKÜTLESİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE ÇALIŞMA Ceren AKÇAY SEYREK Biyoloji Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, 2019 Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Süleyman TOPAL ÖZET Ülkemizdeki bitki varlıklarımız üç fitocoğrafik bölgenin kesiştiği bölgede bulunması sebebiyle oldukça fazladır. Bitkiler insan sağlığı için önemli olan özellikleri nedeniyle oldukça fazla sayıda araştırılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) araştırmalarına göre tedavi amaçlı kullanılan tıbbi bitkilerin sayısı 20.000 civarındadır. Buna rağmen ülkemizin bu bitki zenginliğinden yeterince faydalanılamamaktadır Dünya da olduğu gibi ülkemizde de doğal florada bulunan bitkilerin halk arasında tedavi amaçlı, gıda, çay, baharat ve kozmetik sanayinde kullanımı gibi özelliklerinden yıllardan beri yararlanılmaktadır. Çalışmamızda, Kütahya Türkmen Dağı bölgesinde doğal olarak yetişen Kekik (Thymus vulgaris L.) bitkisinin yayılış alanları tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla Nisan- Mayıs- Haziran aylarında yapılan arazi çalışmalarında yaklaşık 1200 hektar alanda kekik bitkisinin yayılış alanları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
THE STUDY ON THE DETERMINATION OF THE SPREADING AND BIOMASS OF THYME (Thymus vulgaris L.) PLANT IN TURKMEN MOUNTAIN OF TURKMEN CHEF DISTRICT Ceren AKÇAY SEYREK Biology Department, M. Sc. Thesis, 2019 Thesis Supervisor: Asst. Prof. Dr. Süleyman TOPAL SUMMARY Plant assets in our country are quite high due to the fact that they are located at the inter section of three phytogeographic regions. Plants are being researched in large numbers because of their important properties for human health. According to World Health Organization (WHO) research, the number of medicinal plants used for the rapeutic purposes is around 20.000. Despite this, the plant richness in ourcountry is not benefited enough. As in the world, in our country, the natural flora of plants are used for treatment purposes, food, tea, spices and cosmetic industry applications among the people for many years. In this study, wetried to determine the distribution areas of thyme (Thymus vulgaris L.) plant that grows naturally in the Turkmen Mountain region of Kütahya. For this purpose, field studies of thyme plant distribution areas covering about 1200 hectares in the months of April-May-June were determined.