Dindarlık ile sorumluluk ve öz düzenleme arasındaki ilişki: Çukurova Üniversitesi örneği
Relationship between religiousness and responsibility and self-regulation: Çukurova University example
- Tez No: 585965
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET MÜNİR YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dindarlık, Sorumluluk, Öz Düzenleme, Çukurova Üniversitesi, Religiousness, Responsibility, Self-Regulation, Çukurova University
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin dindarlık ile sorumluluk ve öz düzenlemeleri arasında nasıl bir ilişki olduğunu incelemektir. Araştırmanın örneklemi 2017-2018 eğitim öğretim yılında Çukurova Üniversitesine bağlı fakültelerde eğitimlerine devam eden ve basit rastlantısal yöntemle seçilen 453 kişiden oluşmaktadır. Veriler demografik bilgi formu İçsel Dini Motivasyon Ölçeği, Sorumluluk Duygu ve Davranışı Ölçeği, Algılanan Öz Düzenleme Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmada katılımcıların sorumluluk ve öz düzenleme düzeylerinin dini yönelimleri ve demografik değişkenlerle ilişkileri incelenmiştir. Ayrıca Dindarlık görüntülerinin yaş, cinsiyet, fakülte, kardeş sayısı, kardeş sırası ve gelir düzeyi ile ilişkisi araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların öğrenim gördükleri fakülte ile sorumluluk ve öz düzenleme düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Ayrıca sorumluluk ve öz düzenleme düzeyi açısından cinsiyet değişkeni haricinde diğer değişkenler ile anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. Bununla birlikte dindarlık, sorumluluk duygusu ve öz düzenleme düzeyi açık olma boyutunda kadınların erkeklere oranla daha yüksek puanlar aldığı görülmüştür. Dindarlık düzeylerinin ise kardeş sayısı ve kardeş sırasına göre anlamlı bir farklılaşma gösterdiği, ortanca çocukların sorumluluk duygu düzeylerinin yüksek, tek çocukların sorumluluk düzeylerinin ise daha düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kullanılan ölçekler arasında ise her üç durumda da pozitif yönde seyreden anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the relationship between universty student's religiousness, universty student's responsibility and universty student's self-regulation. The sample of the study came into existence of 453 people who were educated in faculties of Çukurova University in 2017-2018 academic year and these people selected by basic random method. The given demographic information form was collected with İnternal Religious Motivation Scale, Responsibility, Emotion and Behavior Scale, Perceived Self-Regulation Scale. In this study, the religious orientations of the participants's level of responsibility and level of self -regulation were analyzed. In addition to the responsibility between the participants and demographic variables were analyzed. Furthermore the relationship between apperance of religious and age, gender, faculty, number of siblings, sibling rank and income level were researched. According to the results of the research, no significant difference was found between the participants's faculty and responsibility levels of the participants. Also, no significant relationship was not determined between the variables except gender and level of responsibility and level of self-regulation. In addition to this, it was seen that female scored higher, from the point of religiousness, sense of responsibility and level og self relugation compared to male. It was concluded that religiousness level significant different according to the number of siblings and sibling rank. The responsibility level of the median children is high and the responsibility level of the single children is low. It was found that there were significant positive relationship between the scales used in three situations.