Construction of trigger and dependency graphs using event and rule declarations of an active object oriented database management systems
Aktif bir veri tabanında tetikleme ve bağlılık çizgelerinin eylem ve kural tanımlamaları kullanılarak oluşturulması
- Tez No: 58598
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Active Database Systems, Database Rule Processing, Static Analysis, Confluence, Termination
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
IV ÖZET AKTİF BİR VERİTABANINDA TETİKLEME VE BA?LILIK ÇİZGELERİNİN EYLEM VE KURAL TANIMLAMALARI KULLANILARAK OLUŞTURULMASI Ali Şaman Tosun Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Özgür Ulusoy Temmuz, 1997 Klasik veri tabanları pasiftir ve sadece kullanıcılar veya uygulamalar tarafın dan yapılan açık isteklere cevap verebilirler. Aktif veri tabanları ise, belli eylemler gerçekleştiğinde ve belli koşullar sağlandığında işlemleri otomatik ola rak işleme koyar. Veri tabanları kuralların eklenmesi yoluyla aktif olur. Ku ral uygulamaları geliştirilmesindeki en büyük problem tasarım yöntemlerinin ve uygun tasarım araçlarının eksikliğidir. Birleşme ve bitim uygulamaların doğru geliştirmesi için gerekli iki önemli özelliktir. Bu tezde, tetikleme ve bağlılık çizgelerinin aktif bir veritabanının sınıf ve kural tanımlamalarından oluşturulması tartışılmaktadır. Bu çizgeler bitim'i kontrol edebilmemizi ve birleşme kural işlemeyi sağlar. Bu çizgeleri oluşturacak bir önişleyicinin geliş tirmesi de tezimizde gerçekleştirilmiştir. Anahtar kelimeler. Aktif Veri Tabanları, Veri Tabanlarında Kural İşleme, Statik Analiz, Birleşme, Bitim.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT CONSTRUCTION OF TRIGGER AND DEPENDENCY GRAPHS USING EVENT AND RULE DECLARATIONS OF AN ACTIVE OBJECT-ORIENTED DATABASE MANAGEMENT SYSTEM Ali Şaman Tosun M.S. in Computer Engineering and Information Science Supervisor: Asst. Prof. Dr. Özgür Ulusoy July, 1997 Traditional database systems are passive, meaning that they only react to explicit requests by users or applications. An active database system on the other hand, executes operations automatically when certain events occur and certain conditions are met. A database management system becomes active through the addition of rules. The main difficulties in the development of rule applications is the lack of design methods and suitable design tools. Conflu ence and termination are two important properties to be able to implement rule applications correctly. In this thesis, the construction of trigger and de pendency graphs using class and rule declarations of an active object-oriented database system is described. The construction of these graphs provides that termination can be checked and a confluent rule execution can be achieved. Im plementation of a preprocessor that constructs trigger and dependency graphs is also provided.