Maximum likelihood estimation of parameters of superimposed signal by using tree-structured EM algorithm
Birbirine eklenmiş işaretlere ait değişkenlerin dallı BE yöntemi kullanarak en olası kestirimi
  1. Tez No: 58597
  2. Yazar: SAİT KUBİLAY PAKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enbüyük Olabilirlik Kestirimi (En Olası Kestirim), BE Yöntemi, Dallı BE Yöntemi, Karma-BE Yöntemi, Değişken Kestirimi. iv
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET birbirine eklenmiş işaretlere ait değişkenlerin dallı be yöntemi kullanılarak en olası kestirimi Sait Kubilay Pakin Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Orhan Arıkan Temmuz 1997 Birbirine eklenmiş işaretlerin değişkenlerinin en olası kestirimi için, bili nen Beklenti Enbüyükleme (BE) yöntemini geliştirmek üzere, Dallı Beklenti Enbüyükleme (DBE) yöntemi önerilmiştir. Özel bir durum olan Gauss dağilimli gürültü içinde birbirine eklenmiş olan sinüzoidal işaretler için, Breşler ve Macovski [19] tarafından önerilmiş olan IQML yöntemi, BE ta banlı yöntemlerin en büyükleme adımında kullanılarak, daha güvenilir ve verimli enbüyükleme gerçekleştirilmiştir. Benzetimler DBE yönteminin BE yönteminden daha hızlı yakınsamasına rağmen, değişkenlerin ilk kestirimler- ine daha hassas olduğunu göstermiştir. BE ve DBE yöntemlerinin arzulanan özelliklerini bir arada toplamak için, DBE yinelemelerinden önce birkaç BE yinelemesi yapan Karma-BE yöntemi önerilmiştir. Benzetimler, Karma- BE yönteminin, BE ve DBE yöntemlerinden daha gürbüz yakınsamaya sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MAXIMUM LIKELIHOOD ESTIMATION OF PARAMETERS OF SUPERIMPOSED SIGNALS BY USING TREE-STRUCTURED EM ALGORITHM Sait Kubilay Pakin M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Orhan Arıkan July 1997 As an extension to the conventional EM algorithm, tree-structured EM algo rithm is proposed for the ML estimation of parameters of superimposed signals. For the special case of superimposed signals in Gaussian noise, the IQML al gorithm of Breşler and Macovski [19] is incorporated to the M-step of the EM based algorithms resulting in more efficient and reliable maximization. Based on simulations, it is observed that TSEM converges significantly faster than EM, but it is more sensitive to the initial parameter estimates. Hybrid- EM al gorithm, which performs a few EM iterations prior to the TSEM iterations, is proposed to capture the desired features of both the EM and TSEM algorithms. Based on simulations, it is found that Hybrid-EM algorithm has significantly more robust convergence than both the EM and TSEM algorithms. Keywords : Maximum Likelihood Estimation, EM Algorithm, Tree-Structured EM Algorithm, Hybrid-EM Algorithm, Parameter Estimation. III