Subpixel accuracy image resistation with application to unsteadiness correction
Kesirli imge öğesi doğruluğunda imge hizalama ve bunun titrek imge dizilerinin sabitlenmesinde uygulanması
- Tez No: 58600
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TANJU ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İmge hizalama, imge çakıştırma, kesirli imge öğesi doğruluğunda hizalama, hareket kestirimi, kayma kestirimi, titrek imge dizilerinin sabitlenmesi. İV, Image registration, subpixel accuracy, subpixel registration, mo tion estimation, displacement estimation, sequence stabilization, unsteadiness correction. III
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET KESİRLİ İMGE Ö?ESİ DO?RULU?UNDA İMGE HİZALAMA VE BUNUN TİTREK İMGE DİZİLERİNİN SABİTLENMESİNDE UYGULANMASI Çiğdem Eroğlu Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Tanju Erdem Ocak 1997 İmge hizalama, bir imge dizisindeki imgelerin karşılıklı noktalar denk gelecek şekilde çakıştırılması problemidir. Önerilen yeni bir arama yöntemi, iki imge arasındaki kesirli imge öğesi boyutundaki kaymaları, diğer yöntemlere göre daha hızlı ve hassasiyet kaybı olmadan bulmaktadır. Kaymanın, imge üzerindeki her noktada aynı olduğu varsayılmıştır. Kriter olarak kullanılan fonksiyon, dayanak imge ile düzeltilmiş imge arasındaki hata karelerinin ortalaması olup, kesirli imge noktacıklarındaki değerler ise, çiftdoğrusal aradeğerleme ile, formülde bir kez kullanarak bulunmaktadır. Önerilen kapalı bir çözüm ise, zorunlu olmadıkça arama kullanmamaktadır. Bu kapalı çözüm, iki imge arasındaki ışık değişimlerine duyarsız olacak biçimde geliştirilmiştir. Bu kapalı çözümün titrek imge dizilerine uygulanması, bu yöntemin diğer metodlara göre daha iyi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SUBPIXEL ACCURACY IMAGE REGISTRATION WITH APPLICATION TO UNSTEADINESS CORRECTION Çiğdem Eroğlu M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Tanju Erdem January 1997 Image registration refers to the problem of spatially aligning the images in an image sequence. The proposed efficient search method estimates the sub- pixel displacements causing the misregistration of two frames faster than other methods without any loss in accuracy. It is assumed that the misregistration is due to global motion. The criterion function used is the mean-squared error over the displaced frames in which image intensities at subpixel locations are evaluated using bilinear interpolation only once in the formula. A novel near- closed-form solution does not use any search unless absolutely necessary. An extension of the near-closed-form solution that is insensitive to intensity varia tions between the frames can account for contrast and brightness changes in a sequence. Simulations on unsteady image sequences demonstrate the superior ity of the proposed near closed-form solution. The application to de-interlacing also gives good results.