Ege bölgesinde alkol kullanan bireylerin bağlanma ve psikolojik semptomları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between attachment and psychological symptoms for alcohol consumers in aegean region
- Tez No: 586029
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Alkol Bağımlılığı, Psikosomatik Belirtiler, Attachment, Alcohol Addiction, Psychosomatic Symptoms
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Profili Çalışmasında Ege Bölgesi'nde taranacak olan bireylerde Bağımlılık yükü formunda alkol bağımlılığı olan kişilerin bağımlılık özellikleriyle bağlanma stilleri ve psikolojik semptomlarla ilişkisinin incelenmesidir. Ek olarak, araştırmada bireylerin cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi gibi değişkenlerine göre bağlanma stilleri ve kısa semptomlar arasında bir farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmanın evreni Ege bölgesinde yaşayan bireyler oluşmaktadır. Aynı zamanda kişilerin demografik özelliklerini öğrenmek adına Kişisel Bilgi Formu ve değişkenleri ölçmek adına da Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri ve Kısa Semptom Envanteri uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde Bağımsız Örneklem T, Anova ve Regresyon Testleri kullanılmıştır. Araştırmada sosyo-demografik özelliklere göre bakıldığında; alkol kullanmayan bireylerin kaçınmacı bağlanma ölçeğinden aldığı puanlar ayda 1-2 kez alkol kullanan bireylerin kaçınmacı bağlanma ölçeğinden aldığı puanlara göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Hemen hemen her gün alkol kullanan bireylerin anksiyete, depresyon, olumsuz benlik, somatizasyon ve hostilite ölçeklerinden aldığı puanlar ayda 1-2 kez, haftada 1-2 kez veya alkol kullanmayan bireylerin anksiyete, depresyon, olumsuz benlik, somatizasyon ve hostilite ölçeklerinden aldığı puanlara göre daha yüksek olduğu gibi sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca; bireylerin eğitim düzeyi, medeni durumu, yaş, depresyon, somatizasyon ve hostilite düzeyi bireylerin alkol sıklığını arttırmakta olduğu, bireylerin cinsiyeti, çocuk durumu, kaçınmalı bağlanma ve olumsuz benlik düzeyleri bireylerin alkol sıklığını düşürmekte olduğu sonuçlara varılmıştır. Araştırmanın sonunda yer alan tartışma bölümünde bulgulara dayalı olarak araştırmacılara yönelik olarak önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study's aim is to examine the relationship between addiction features, attachment styles and psychological symptoms for alcohol addicts in Aegean Region, from the Turkey Addiction and Mental Health Profile Study's Addiction Load Form. Besides, the effects of variables such as individual's sex, marital status and level of education on attachment styles and short symptoms' differences are examined. The population of the study is individuals who live in the Aegean Region. Also, according to identify demographic characteristics of individuals Personal Information Form, and to evaluate variables, Experience Inventory and Short Symptom Inventory are applied. Unpaired T, Anova and Regression Tests are used in the analysis of data. When the socio-demographic characteristics analyzed, it is found out that non-alcohol consumers have higher scores on avoidant attachment scale than 1 or 2 times alcohol consumers' scores on the same scale. Almost everyday alcohol consumers have higher scores on anxiety, depression, negative self-respect, somatization and hostility scales than the ones who use alcohol once or twice a month, once or twice a week or non-alcohol consumers on the same scales. In addition, it is seen that as individuals' education level, marital status, age, depression, somatization and hostility levels increase the alcohol consumption frequency, and individuals' sex, children number, avoidant attachment and negative self-respect decrease their alcohol consumption frequency. In the discussion section at the end of the research, suggestions for researchers had been proposed on research findings.