Geri Dön

Origenes'te ruh ve kötülük problemi

Soul and evil in Origenes

  1. Tez No: 586036
  2. Yazar: NİLAY KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTSİ KAHVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 119

Özet

Ortaçağ felsefesi Batı Hıristiyan dünyasında din etkisiyle gelişen çeşitli düşünce akımlarını kapsamaktadır ve yaklaşık bin yıllık bir süreçtir. Ortaçağın en önemli yönü Antikçağ ve Rönesans arasında bir geçiş dönemi olmasıdır. Dolayısıyla hem bir önceki dönemden farklıdır hem de bir sonraki dönemin hazırlayıcısıdır. Ortaçağ felsefesinin birinci dönemine 'Patristik Felsefe' adı verilir. Patristik felsefe, M.S II ve VI. Yüzyıllar arası 'Kilise Babaları' egemenliği altında oluşan, Platon (M.Ö 427-347) ve Yeni Platoncu bir felsefe anlayışıyla Hıristiyanlığın temel inanç ve önermelerini savunan bir dönemdir. Patristik Felsefenin 200-450 yılları arasındaki süreci 'Altın Dönem' olarak adlandırılmaktadır. Helenistik felsefe ile Hıristiyanlık dini arasındaki etkileşim ve uzlaşım dönemi olan Altın Dönem, aynı zamanda Hıristiyanlık dogmalarını, Yunan düşüncesinin terminoloji ve kavramsal çerçevesiyle de ifade etme dönemidir. Altın Dönem'in en önemli düşünürlerinden birisi de Origenes Adamantıus (M.S 185–253)'tur. Bu dönemde Hıristiyan dogmalarıyla ilgili tartışmalar son ve kalıcı şeklini kazanmıştır. Origenes'de, Hıristiyanlığın Asli Günah ve Düşüş, Teslis ve Cisimleşme (İnkarnasyon - Bedene Bürünen Kelam) gibi dogmalarını, felsefi bir görüşle hem akıl hem de imanın ışığında açıklamaya çalışmış ve Hıristiyanlıkla klasik felsefenin sentezine giden yolda ciddi adımlar atmıştır. Hıristiyanlığı Yunan felsefesi düşüncesiyle kaynaştırma çabası veren Origenes'e göre Kutsal Ruh mükemmel olan ve insanları da kendi mükemmelliğine yönlendirendir. Bu süreçte, insanın tüm nefsi arzularından arınmasına yol açan ve onları Tanrı'ya yaklaştıran Kutsal Ruh'tur. İnsan ruhu ne kadar saf ve temiz kalırsa, Kutsal Ruh' da onun içine o kadar fazla ve cömertçe işler. Dolayısıyla Origenes için Kutsal Ruh, insan ruhunu temizleyen ve günahlardan kurtulmasını sağlayan en aktif Teslis unsurudur. Diğer yandan Origenes'e göre; kötü de, kendi başına hiçbir anlam taşımamaktadır. Gerçek olan iyidir ve gerçek iyi de Tanrı'dır. Bu bağlamda Origenes'e göre Tanrı'nın yarattığı bir yaratık olan insan, yalnızca zayıf olduğu için günah işleyip Tanrı'dan ayrılmıştır. O halde günah Tanrı'ya başkaldırmanın bir sonucu olmayıp, yalnızca insanın zayıf olması yüzünden meydana gelmiştir. Tanrı bu düşkün insana yardım edecek, onu bağışlayarak düştüğü günah çukurundan çıkaracaktır. Bunun sonucunda tüm insanlar, şeytan da dâhil olmak üzere sonunda kurtulacak ve yeniden Tanrı ile birleşeceklerdir. Aynı zamanda Origenes'e göre sonsuz azap da yoktur. Origenes'in Hıristiyanlık inancına felsefi bir temel kazandırma çabası, onu zaman zaman kilisenin resmi öğretisine aykırı görüşlere götürmüş ve kendisinin Hıristiyan cemaatinden kovulmasına sebep olmuştur.

Özet (Çeviri)

Medieval philosophy involves various movements of thoughts that developed with the effect of religion in the Eastern Christian world and is a millennium. The most significant aspect of Medieval is that it is the transitional period between antique age and renaissance. Therefore, it is both different from the previous period and preparer for the next period. The first period of medieval philosophy is called“patristic philosophy”. Patristic philosophy is a period that was formed under the sway of“church fathers”between the second and fourth centuries AD. It defended the basic faith and thesis of Christianity with the idea of Plato ( BC 427-347) and Neo-Platonism philosophy. The period of patristic philosophy between the years 200 and 450 is called the“Golden Period”. Golden Period, which was an interaction and convention period between Hellenistic philosophy and Christianity, was also the period in which Christianity beliefs were expressed by a conceptual and terminological frame of Greek thought. One of the most significant thinkers of the Golden Period was Origenes Adamantus (AD 185-253). In this period discussions about Christian beliefs became permanent. Origenes tried to explain Christian beliefs like (Essential Sin and Descent, the Trinity and Incarnation (Incarnation - wrapped word up in body) in the light of both philosophy and faith and he made big steps forward to the synthesis of Christianity with philosophy. According to Origenes, who tried to combine Christianity with Greek philosophy thought, the holy spirit is excellent and directs people to its excellence. In this process, the holy spirit leads people to purify from all humanitarian desires and make them closer to God. The purer the human soul is, the more and more generously the holy spirit gets into it. Therefore, for Origenes holy spirit is the most active trinity aspect which cleans the human soul and keeps them away from sins. On the other hand, for Origenes, evil does not mean anything by itself. The real one is good and the real good is God. In this context, a human being, which was a creature created by God, left God by sinning just because it was weak. In that sense, sin is not a revolt against God, it occurred because the human was weak. God will help this miserable human, forgive him and save from this cloaca. As a result of this, all human beings including the devil will finally free and reunite with God. At the same time, there is no infinite torment for Origenes. Origenes' efforts to gain a philosophical basis to Christian faith, brought himself to contradictory opinions to the official doctrine of the church at times and this led him to be dismissed from the Christian community.

Benzer Tezler

  1. Hristiyan teolojisinde kutsal ruh tartışmaları (Kökeni, mahiyeti ve dogmalaşma süreci)

    Debates on holy spirit in christian theology (Origin, nature and becoming an article of faith)

    YUNUS KAYMAZ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    DinSakarya Üniversitesi

    Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. FUAT AYDIN

  2. Kültürel kimliğin oluşumunda reklamların rolü: Fransa'da yaşayan 3. nesil Türk göçmenlerin reklamları alımlaması

    The role of advertisings on forming cultural identity: reception of advertisings by 3. generation Turkish immigrants living in France

    BARIŞ KARA

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    ReklamcılıkMarmara Üniversitesi

    Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NURHAN TOSUN

  3. Arap dili ve edebiyatı açısından İbn Hazm

    Ibn Hazm from the perspective of Arabic language and literature

    ŞAHABETTİN ERGÜVEN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    BiyografiMarmara Üniversitesi

    İlahiyat Ana Bilim Dalı

    PROF. İSMAİL DURMUŞ

  4. Diasporanın sembolik sermayesi: Atina'da yaşayan İstanbullu Rumların aile fotoğrafları

    The symbolic capital of the diaspora: Family photographs of the Rum Istanbulites of Athens

    CEREN ACUN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    AntropolojiGalatasaray Üniversitesi

    Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ Ö. MURAD ÖZDEMİR