Peygamber duaları eşliğinde Hz. Peygamber'in sîreti
The prophet Mohammad's moral along whith prophet prayers
- Tez No: 586035
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kıssa, Mekkî, Medenî, Nüzul, Qıssa, al-Mekkî, al-Medenî, Reveal
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Peygamberler, Allah'ın emir ve yasaklarını insanlara eksiksiz olarak ulaştırmak için insanlar arasından seçilmişlerdir. Yaşantılarıyla her dönemde insanlara örnek olmuşlar, dinin hayata tatbiki noktasında insanlara yol göstermişlerdir. Kur'an-ı Kerim'de isimleri zikredilen peygamberlerin kıssaları adeta birbirlerinin izdüşümü gibidir. Kavimlerine Allah'ın dinini tebliğ ettiklerinde pek çoğu dışlanmış, farklı ithamlarla anılmış, yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalmışlardır. Hayatları bu gibi mücadelelerle dolu olan peygamberler benzer durumlarda Allah'a isteklerini dua yoluyla dile getirmişlerdir. Kur'an'da geçen bu duaların başta Hz. Peygamber olmak üzere her dönemde muhakkak bir karşılığı vardır. Bizim ise bu çalışmadaki hedefimiz Kur'an'da yer alan peygamber dualarını Hz. Peygamber'in sireti eşliğinde incelemektir. Çalışmamızın birinci bölümünde, Dua, Peygamber ve Sîret kavramlarının sözlük ve terim anlamlarını inceleyerek bu kavramların geçtikleri yerlere değinilmiştir. İkinci bölümünde ise, Kur'an-ı Kerim'de duası yer alan Peygamberlerin sistematik tespiti yapılarak, bu peygamberlerin hayatlarından bahsedilmiş ve Kur'an'daki dualarına yer verilmiştir. Üçüncü bölümünde ise, tespitini yaptığımız bu duaların yer aldığı sûreler kronolojik olarak sıralanmıştır. Sonrasında ise sûrelerin nüzulüne ilişkin bilgiler verilip, bu bilgilerle Hz. Peygamber'i nsîreti ilişkilendirilip, yorumlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The prophets were elected from people to transfer them the commands and prohibitions of God.They had always been a model with their living during every period and they always led people for the application of religion to their life.The tales of prophets who were mentioned in the Qur'an are similar to one another.When they declared their religion to their peopl, many of them were externalized, memoralized with different accusations and they had to leave from where they lived. The ones whose lives were full of such struggles prayed for God for their wishes and desires in similar situations. These prayers, which are in theQur'an have considerations in every period especially the Prophet Mohammad.Our goal is to examine the prophet prayers, which are in the Qur'an regarding with the Prophet Mohammad's moral approach. In the first part of my study, what such concepts like prayer, the Prophet and moral approach mean in a dictionary and terminology were examined and they were referred.In the second part, the systematical determination of the prophets whose prayer's are in Qur'an was made, their lives were mentioned and and their prayers in theQur'an were ranked. In the third part, the suras, which we determined and these prayers take place, were ranked in a chronological way.Then, information was given about how the suras appear and with this information, the Prophet's moral approach was made related tried to be interpreted.