Bizans toplumunda kadın
Woman in byzantine society
- Tez No: 586113
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRULLAH KALELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bizans İmpratorluğu, Hristiyan Dünyası, Orta Çağ, Kadınlar, Gündelik Hayat, Byzantine Empire, Christian World, Middle Age, Women, Daily Life
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu tezin amacı, Bizans toplumunda hayatın neredeyse her alanında yer alan kadınların durumunu ele almak ve onların Bizans kültürü ve Bizans gündelik yaşamı içindeki rollerini ayrıntılı olarak incelenmektir. Buna göre, çalışmamız Roma Devleti zamanından gelen gelenekler ve Bizans toplumunun Doğu kültür ve medeniyeti ile kaynaşarak yeniden tesis edilmesinden imparatorluğun 1453 yılında sona ermesine kadarki zaman aralığında kadınların durumu ve hayat mücadeleleri üzerine odaklanır. Bizans'ın varlığını sürdürdüğü Orta Çağ gibi karanlık bir dönem içerisinde yaşayan kadınların da bu karanlıktan etkilenmemeleri olanaksızdı. Dolayısıyla kadınların ikincil plana atılması ve denetim altında tutulmasının asıl nedeni dönemin şartlarıdır. Bizans kadınları zamanla edindikleri deneyim ve aldıkları eğitim sayesinde çeşitli meslekler edinerek farklı kimliklerle hem kendi cinslerini yüceltmiş hem de kadınlarla ilgili var olan olumsuz algıların bir kısmının bertaraf edilmesini başarmışlardır. Dört bölümden oluşan çalışmamızda Bizans coğrafyası içerisindeki kadınların hayatlarını nasıl sürdürdüklerini anlayabilmek için kadın ve aile, eğitim, evlilikler, çeşitli meslek dallarında kadınlar, kadınların kullandıkları kimlikler, kadın hakları ve kadın istismarı gibi benzeri birçok konu ele alınarak kadının hayatına ilişkin tüm teferruatlara değinilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to deal with the situation of women in Byzantine Society who take part nearly all area of the life and examines the roles of them in Byzantine culture and Byzantine daily life in detail. Hereunder, our study focuses on the women's condition and struggle for life which cames from the time of traditions in Rome State and unites Byzantine Society's culture and civilization over again in 1453 when the Empire ends up. It's impossible not to be affected by this darkness of the women who live in this bad conditions in the Middle ages. Therefore, the main reason why the women are under inspection and insignificant is the condition of the time. The women of Byzantine have achieved to eliminate same part of the negative perpection because of the education and experience they have with time and this caused to glorify their fellow creatures. Our study consists of four parts and it is tried to mention all of the details about women and family, education, marriages, women in different kinds of occupations, the identifications which women's use, women's rights and abuse of women to be able to understand how they keep up their lives.