Migren hastalığı olan ve olmayan bireylerde depresyon, anksiyete ve öfke düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of the level of depression, anxiety and anger in individuals who has migraine or not
- Tez No: 586114
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK MELTEM TAŞDEMİR ERİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Migren, Depresyon, Anksiyete, Öfke, Baş Ağrısı, Migraine, Depression, Anxiety, Anger, Headache
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Günümüzde migren hastalığı en yaygın görülen baş ağrıları içerisindedir. Sosyal ve mesleki alanlarda zaman kaybının yanı sıra verimliliğin de düşmesine sebebiyet vermektedir. Stres, yoğun anksiyete, öfke, uyku kalitesinin düşüklüğü gibi birçok faktör migren hastalığını tetiklemektedir. Bununla beraber migren hastalık tanısı almış bireylerde depresyon, anksiyete (kaygı) ve öfke problemleri gibi bazı psikiyatrik belirtilere genel toplumdan daha fazla rastlanır. Bu çalışma ile migren hastalık tanısı almış bireyler ile benzer sosyo-demografik özelliklere sahip kontrol grubu arasındaki depresyon, anksiyete ve öfke düzeylerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmanın hasta örneklemi NP İstanbul Beyin Hastanesi Nöroloji Polikliniği'ne başvuran ve migren hastalık tanısı almış olan bireylerden seçilmiş olup; kontrol grubu da yine İstanbul ilinde ikamet eden sağlıklı (migren hastalık tanısı olmayan) bireylerden oluşmaktadır. Çalışmaya dahil olan 200 kişilik örneklem grubuna; Araştırmacılar tarafından oluşturulmuş Sosyo-demografik Bilgi Formu (SDBF), Beck Depresyon Envanteri, Beck Anksiyete Ölçeği ve Novaco Öfke Envanteri-Kısa Form uygulandı. Bulgular: Çalışmaya dahil olan 200 kişilik örneklemin 106'sı migren hastalığı tanısı almış iken 94'ü migren hastalığı tanısı olmayan bireylerdir. Yapılan ki-kare analizlerine göre migren hastalığı ve sosyo-demografik bilgiler arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Beck Depresyon Envanteri, Beck Anksiyete Ölçeği ve Novaco Öfke Envanteri migren hastalığı olan bireylerin grubunda, migren hastalığı olmayan bireylerin grubuna göre istatistiksel olarak ortalamadan anlamlı yüksek bulunmuştur. Migren hastalığı olan kadınlarda anksiyete puanları (ort:60,01) migren hastalığı olmayan kadınların puanlarına (ort:10,59) göre daha yüksek saptandı. Bekar olmak depresyon puanlarını arttırırken diğer ölçeklerden alınan puanların migren hastalığı varlığı ile ilişkisi görülmemiştir. Öfke için yapılan post-hoc testine göre ise asgari ücret ve altında geliri olanlar, 5001 TL ve üstü gelire sahip olanlara göre daha öfkeli bulunmuştur (p=0,010); ancak diğer başka gruplar için bu anlamlılık görülmemiştir. Sonuç: Migren ve beraberinde eşzamanlı bulunan psikopatoloji sıklığını araştırmak için daha geniş örneklemli ve farklı değişkenleri içeren araştırmalara ihtiyaç vardır. Psikolojik ve psikiyatrik değişkenlerle yapılacak çalışmaların, migren hastalığının tanı ve tedavisine önemli katkılar sunacağını ummaktayız.
Özet (Çeviri)
Aim: Today, migraine is one of the most common types of head pain. In addition to the loss of time in social and professional fields, it also leads to decrease in productivity. Many factors such as stress, intense anxiety, anger, and poor sleep quality trigger migraine. In addition to this, people who have migraine tend to have more than other individuals depression, anxiety, and anger problems. The aim of this study is to compare the levels of depression, anxiety, and anger among the individuals with migraine and the control group with similar socio-demographic characteristics. Method: The sample of the study is selected from individuals who were diagnosed with migraine and the control group consisted of healthy (non-migraine) individuals residing in Istanbul. A sample of 200 participants included in the study; sociodemo-graphic Information Form, Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Scale and Novaco Anger Inventory-Short Form which are created by researchers were applied. Findings: Of the 200 participants included in this study, while 106 of them get diagnosis of migraine, 94 of them didn't diagnosis of migraine. According to the chi-square analysis, no significant relationship was found between migraine and socio-demographic information. Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Scale and Novaco Anger Inventory were found to be significantly higher in the group of individuals with migraine disease compared to the group of non-migraine patients. Women who had migraine (mean: 60.01) their anxiety scores more increased than women who hadn't migraine (mean: 10.59). Being a single increased the depression scores, the scores obtained from other scales were not related to the presence of migraine complaints. According to the post-hoc test for anger, those with minimum wage and lower income were more enraged than those with income of TL 5001 or higher, however, this significance was not observed for other groups (p=0.010). Conclusion: For investigating to migraine and comorbid disorders psychopathology prevalence, we need large populations and different variables. We expected researches which are psychological psychiatrical had significant contributions to migraine diagnosis and treatments.