Facebook'taki çocuk istismarının internet haber sitelerine yansıması
Child abuse on facebook as reflected on social media platfroms
- Tez No: 586160
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR ZORLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Facebook, Çevrimiçi Taciz, Siber Zorbalık, Çocuk İstismarı, Social Media, Facebook, Online Harassment, Cyber Bullying, Child Abuse
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Hangi gelişmişlik düzeyine sahip olursa olsun dünya üzerinde bütün ülkeler internet temelli bir sanal dünyanın parçası haline gelmiştir. İnternet çocukların bu sanal dünyayı keşfetmeleri, öğrenmeleri ve eğlenmeleri için kusursuz bir ortamdır. Ancak internetin birçok faydası ile birlikte aynı zamanda kötü amaçlı kullanımlar nedeniyle riskleri ve zararları da göz ardı edilemeyecek bir gerçektir. Bu noktada internet, hem bir fırsat hem de tehlike olarak değerlendirilebilmektedir. Belirli erginlik seviyesine ulaşmadan internetin riskli dünyasında yer almaya başlayan çocuklar siber istismarcıların ilgi odağı haline gelmişlerdir. Sevgi, şefkat, anlaşılma, birlikte zaman geçirme gibi temel ihtiyaçların ailede tam olarak karşılanmadığı çocuklar bu duygu boşluklarını sanal dünyada aramaya başlamaktadırlar. Sosyal ağlarda yalnız başlarına kalan çocuklar gerçek hayattan soyutlanarak internet ortamlarında arkadaş edinmekte ve duygusal açıdan kendilerini iyi hissetme arayışına girmektedirler. Bu durumda da internetin tehlikeli dünyasında art niyetli kişilere denk gelme ihtimalleri artmaktadır. Bu tehlikelerin başında ise Türkiye yönünden yeni bir olgu olan, istismarcının çevrimiçi ortamda çocukla iletişime geçerek web kamerası aracılığıyla cinsel faaliyetlerde bulunmasını sağlamak için çocuğu etkisi altına alması ve yönlendirmesi anlamına gelen 'Sanal Grooming' kavramı karşımıza çıkmaktadır. İnternette, özellikle sosyal medya platformları vasıtasıyla kurulan çevrimiçi iletişim sürecinde en çok boy gösteren kesim çocuk ve ergenlerdir. Türkiye'de en fazla kullanılan sosyal ağ platformlarından biri olan Facebook'u kullanmak ise çocuklar açısından oldukça popülerdir. Bu araştırmada Facebook aracılığı ile meydana gelmiş istismar vakalarının yansıdığı haberler taranmış, araştırma öncesi belirlenen örneklem kriterleri dâhilinde rastlantısal örneklem seçimi yöntemi ile tespit edilerek değerlendirilmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak, ele alınan örnek haberlerde cinsel taciz içeren şantaj ve tehdit unsurları olduğu ve vakaların çoğunun cinsel saldırı ile sonuçlandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Regardless of their level of developement, all countries around the world have become a part of an internet based virtual world.The internet is the perfect environement for children to discover, learn and enjoy this virtual world. That being said, other than the many benefits of the internet, it is true that there come the risks and dangers that arise with malicious usage which cannot be disregarded. So the internet must be viewed both as an opportunity and as a danger. The children that become a part of the dangerous world of internet without havent quite arrived at a certain level of maturity become the center of attention for cyber abusers. These children who did not experience basic human needs such as love, compassion, understanding or spending time together with their family start to look for these same things on the vitual world. Children who start to spend time alone on social platforms, being isolated from the real world, are beginning to make friends on the internet and are trying to feel fine emotionally. And this being so, they have a higher likelihood of coming across malicious persons in the dangerous world of the internet. The foremost of these dangers is 'Virtual Grooming', a new notion for Turkey, meaning the manipulation of the child by the abuser by contacting them on the internet and inflencing them to do sexual activities via a web cam. The largest percentage of people who communicate on the internet, especially through the communication process established via social media platforms are children and teenagers. Amongst teenagers, it is quite popular to use one of the most popular social media platforms, Facebook. In this research news about online abuse through Facebook has been scanned, examples in online news have been examined through identification via accidental sampling method inside the boundries of sampling criteria set before research. Thus, the sample reports covered showed that there were elements of blackmail and threats involving sexual harassment, and most of the cases resulted in sexual assault.