Ticari istihbarat ve Kayseri'de bir uygulama
Business intelligence and operation in Kayseri
  1. Tez No: 586171
  2. Yazar: ŞÜKRÜ ABDURRAHMAN BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SAATÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş istihbaratı, ticari istihbarat, hedef pazar, uluslararası ticaret, Business Intelligence, Commercial Intelligence, Target Market, International Trade
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Uluslararası ticarette ticari istihbaratın önemi giderek artmaktadır. Bu çalışmanın amacı ticari istihbarat çalışması yaparak seçilen ülkelerin hedef pazar olup olmadığının belirlenmesi ve hedef pazar olarak belirlenen ülke üzerinde uygulama yapılmasıdır. Belirlenen 5 ülke arasından hedef pazar olma potansiyeli yüksek olan Irak ve Umman Sultanlığı üzerinde detaylı inceleme yapılmıştır. Bu doğrultuda Umman Sultanlığı' nda yapılan masa başı istihbarat çalışması neticesinde elde edilen bilgilerin doğruluğu saha çalışması yapılarak kontrol edilmiş ve Umman Sultanlığı' nın hedef pazar olması gerektiği bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The significance of commercial intelligence is on increase for international trade. The aim of this study is to identify whether the target country selected through commercial intelligence is a market or not and to practice in the country which is decided to be the target market. Among 5 countries picked, a detailed research was conducted for Iraq and the Sultanate of Oman, which seemed to have the highest potential for being a target market. Thereby, the accuracy of the data obtained through desk-based intelligence work in the Sultanate of Oman was tested through a field study and it was found that the Sultanate of Oman should be a target market.