Kur'an-ı Kerim'de yetimler
Orphans in the qur'an-i Kerim
  1. Tez No: 586205
  2. Yazar: SONİTA NAZİRİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Hadis, Yetim, İslâmiyet, Qur'an, Hadith, Orphan, Islam
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Yetimleri himaye etmek, mallarını korumak, geleceklerini temin etmek Müslümanlar tarafından yerine getirilmesi gereken bir yükümlülüktür. Birçok âyet-i kerime ve hadis-i şerifte yetim olgusu üzerinde her yönüyle durulması İslâm'ın yetimler konusunda göstermiş olduğu hassasiyetin önemini anlamamıza yardımcı olmaktadır. Çalışmamız giriş, iki bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Birinci bölümde; yetim kavramının sözlük ve terim anlamları, İslâmiyet öncesi dönemde, özellikle cahiliye devrinde yetimlere karşı muameleler, diğer dinlerde ve toplumlarda yetimler, Peygamberimizin (s.a.v.) yetim olmasının hikmeti, bir yetim kurumu olan Darüşşafaka, Darüleytam vb gibi kurumlara değinilmiş, İkinci bölümde ise Kur'an'da yetimlerle ilgili âyetlerin tefsiri, yetimlerle ilgili hadislerin tahlili, yetimlerin bakımı, himayesi, yetimlere iyi muamele, ihsan ve ikramda bulunma, yetim mallarının korunması ve kullanılması, yetimlerin ıslahı, eğitimi, yetimlerin miras hakkı, yetim malından zekât verilmesi vb gibi konular ele alınarak incelenmiştir. Sonuç kısmında ise çalışmanın bir özeti ve genel değerlendirmesi yapılarak çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Protecting the orphans themselves and their goods, ensuring they all have a good future are among the things all Muslims should be doing to the best practice. Analyzing numerous verses, blessings and praying will give us a better understanding of how sensitive the Muslim religion towards the fact of orphan in other words the fatherless kids. Our study consists of introduction, two chapters and conclusion. In the first part, the concept of orphan and glossary meanings; Pre-Islamic period, especially in the period of ignorance orphans treatment; orphans in other religions and societies; the wisdom of our Prophet (s.a.v.) being an orphan; institutions such as Darüşşafaka, Darüleytam, which are an orphan's institutions are mentioned. In the second part, the interpretation of verses related to orphans in the Qur'an, the analysis of hadiths related to orphans, the care of orphans, the protection of orphans, the good treatment of orphans, the bestowal and catering, the protection and use of orphan property, the orphans' right to inherit and so on topics were examined. In the conclusion part, a summary and general evaluation of the study was completed and the subject was ended.