Türkiye'ye karşı açılan haksız rekabet soruşturmaları ve ihracata yönelik teşvik (Devlet desteklerinin) uygulamalarının analizi
Unfair competition investigation against Turkey and the analysis of the incentive applications for exports (State aid)
- Tez No: 586212
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK SELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İhracat, İthalat, Ekonomik Büyüme, Uluslar arası Rekabet, Küreselleşme, Dış Ticaret Politikası
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Dış ticaret; ihracat olarak nitelendirilen dış satım ve ithalat olarak nitelendirilen dış alımdan oluşur ve dış ülkelerle mal, hizmet bazında yapılan ticaret akımlarının USD bazında değerlendirmesini içerir. Bir ülkenin ekonomik ilişkilerinin önemli bir bölümünün, dış ticaret istatistiklerinde gözlemlenmesi mümkündür. Ekonomik kalkınmanın sağlanması ve yüksek milli gelire sahip olmamın yolu olarak görülen dış satım anlamına gelen ihracat; ülkemiz adına büyük öneme sahiptir. Ekonomik büyüme dış ticareti etkilediği gibi dış ticaret de ekonomik büyümeyi etkileyebilir. Dış ticaretin statik ve dinamik olmak üzere iki yararı vardır. Statik yararı karşılaştırmalı üstünlükler teorisine gore bir uluslararası uzmanlaşma ve işbölümünün bir defalık yararını ifade etmektedir. Statik yararı bir defalık olmasına karşın dinamik yararlar fazla ve süreklidir. Bu faydalar en çok GOÜ'lerde farkedilebilir. 1980'li yıllardan itibaren kalkınmasını ihracat dayalı kalkınma moeli çerçevesinde belirleyen Türkiye; uygulanan bu politika sonucunda önemli aşamalar kaydetmiş bulunmaktadır. Gelişmekte olan ülkeler genelinde ağırlık kazanması ve özellikle son dönemlerde peş peşe yaşanan ekonomik dalgalanmalar uluslararası ticarette rekabetin yoğunlaşmasını, korumacılık eğilimlerinin artmasını ve sonuçta uluslararası ticaretin daha dinamik ancak daha karmaşık bir yapıya bürünmesine yol açmıştır. Dünya ticaretinde jeopolitik ve jeoekonomik gelişmelerin birbirinden bağımsız hareket edemez hale geldiği günümüzde, dünya ticaetinden daha fazla pay almak için dünyadaki gelişmeleri dikkatle takip etmek, gerekli stratejileri belirlemek başarılı bir ekonomik modelin anahtarı konumuna gelmiş; küreselleşme ile innovasyon, özgün ve katma değeri yüksek ürünlerin üretimi ile ihracatı ülkelerin zenginleşmesinin vazgeçilmez unsuru olmuştur. Ülkemizde 1980'lerle birlikte ihracata dayalı büyüme modeli tercih edildiğinden ötürü ihracat ve ihracatı teşvik önem arz etmektedir. Bu çalısmada ihracat tesvikleri teknik olarak incelenecek, mevcut uygulamalar; uluslararası mevzuat çerçevesinde değerlendirilecek ve Türkiye'ye karşı açılan soruşturmalar ve Türkiye'nin açtığı soruşturmalara değinilerek uygulamalarda karşılaşılan sorunlara değinilip uygulamaların ihracata daha fazla katkı sağlaması yönünde çözüm önerileri üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
Unfair Competition Investigation Against Turkey and The Analysis of The Incentive Applications for Exports (State aid) Foreign trade ; It is composed of external purchases, which are also called exports and imports, and includes trade figures made on foreign goods, goods and services. A significant part of the economic relations of an country can be observed in foreign trade statistics. Exports, which are considered to be the means of achieving economic development and having a high national income, it has great precaution on behalf of our country. Economic growth can affect foreign trade as well as foreign trade can affect economic growth. Foreign trade has two advantages: static and dynamic. Static benefit represents a one-time benefit of an international specialization and division of labor into a comparative advantage theory. Static benefit is one-off, but dynamic benefits are excessive and continuous. These benefits are most noticeable at developing countries. Since the 1980s Turkey in the framework of determining the development moel based export development; This policy has resulted in significant steps. Especially in recent years, economic fluctuations in the developing countries have led to intensification of competition in international trade, increased protectionist tendencies and eventually a more dynamic but more complex structure of international trade. Nowadays geopolitical and geoeconomic developments in world trade can not act independently of each other, to follow the developments in the world carefully and to determine the necessary strategies to get more share from world trade has become the key of a successful economic model; innovation with globalization and the production of high value products with unique and added value has become an indispensable element of the enrichment of the exporting countries. Since the export-based growth model is preferred in our country in the 1980s, export and export promotion are important. In this study, export incentives will be examined technically; It will be evaluated within the framework of the international legislation and it will focus on the measures against Turkey and the measures implemented by Turkey. The problems encountered in the existing practices and the solution proposal will be suggested in order to contribute to Turkish exports. KeyWords: Export, Import, Economic Growth, International Competiveness, Globalization, Foreign Trade Policy, EU