Batı Anadolu'daki Minos ve Myken eserlerinden bir seçki
A selection of Minoan and Mycenaean works in West Anatolia
- Tez No: 586221
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN LAFLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Seramik, kılıç, ticaret, höyük, Minos, Myken, Ceramic, Sword, Trade, Mound, Minoan, Mycenaean
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Batı Anadolu M.Ö. II. Binde yoğun olarak deniz aşırı kültürlerin ilgi odağında olmuştur.Bu kültürlerden Girit'ten gelen Minos ve kıta Yunanistanı'ndan gelen Myken kiültürleri bölgeyle yoğun olarak ilişki içinde olmuştur. Yerli halklarla yoğun olara ticaret yapmış ve karşılıklı olarak birbirlerinden etkilenmişlerdir. Ayrıca Oniki adalardan gelen Kiklad kültürü de bu kültürlere öncülük etmiştir. Bu ilişkilerin izleri çeşitli yerleşimlerde arkeolojik buluntularda görülmektedir. Bu buluntular çoğunlukla üzengi kulplu kap, alabastron ve amphora gibi seramik eserler ve kılıç, hançer gibi metal buluntulardan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Western coasts of Asia Minor, in the concentration of the overseas culture has been the focus of interest during the II. Millenium B.C.Two of these cultures Minoan culture from Crete and Mycenaean culture from Mainland Greece have been intensively associated with the region. They have intensively engaged with indigenous peoples and have been mutually influenced by each other. Also, the Cycladic culture from the Dodecanese islands has pioneered these cultures. The traces of these relations are observed in archaeological finds in various settlements. These finds mostly consist of ceramic artifacts such as stirrup jars, alabastrons and amphoraes, and metal finds such as swords and daggers.