Merkezî kahraman tipi bakımından eski Yunan destanı Odysseia ile Altay Türklerinin Alankay Batır Destanı'nın karşılaştırılması
Comprasion between the ancient greek epic Odysseia and the altaic Turks' Alankay Batir Epic in terms of the central hero type
- Tez No: 586293
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜLKÜ KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Odysseia, Alankay Batır, Merkezî Kahraman Tipi, Destan, Karşılaştırmalı Edebiyat, Odyssey, Alankay Batır, Central Hero Type, Epic, Comprative Literature
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Destanlar, bir milletin bütün varlığını, millet olma yolundaki mücadelelerini geçmişten geleceğe taşıyan en zengin hazinelerdir. Her milletin destanı kendi millî hususiyetlerini taşır. Bu çalışmada biri Türk kültürüne, diğeri Eski Yunan kültürüne ait iki destan seçilerek, farklı iki medeniyet dairesinin millî kahraman algısını ortaya koyan amiller mukayeseli olarak incelenmektedir.“Merkezî Kahraman Tipi Bakımından Eski Yunan Destanı Odysseia ile Altay Türklerinin Alankay Batır Destanı'nın Karşılaştırılması”isimli çalışmada, iki destanın özellikleri önce kendi millî hususiyetlerine bağlı olarak belirlenmektedir. Daha sonra destanlar, benzer ve farklı yönleriyle karşılaştırılmaktadır. Karşılaştırma sonucunda ortaya çıkan veriler tezin sonuç kısmında değerlendirilmektedir. Çalışmamızla ilgili verilerin toplanması sürecinde yazılı kaynaklardan yararlanma (literatür taraması) ile birlikte kaynak araştırması yöntemi kullanılmaktadır. Kaynak araştırması yaparken en etkili şekilde okuma, fişleme, değerlendirme, metin tahlili, kütüphane arşivi taraması yöntem ve araştırma teknikleri kullanılmaktadır. İki farklı kültür dairesinden destanın mukayeseli olarak incelendiği bu çalışma ile millî hususiyetler, kalıp olarak belirlenen merkezî kahraman şahsında sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Epics are the richest treasures that carry the whole existence of a nation and the struggle for existence as a nation from the past to the future. The epic of each nation carries its national characteristics. In this study, two epics, one belongs to the Turkish culture and the other to the Ancient Greek culture, were selected and compared to the agents that reveral the national hero perception of two different civilizations. In the study titled“ Comprasion between the Ancient Greek Epic Odysseia and the Altaic Turks' Alankay Batır Epic in terms of Central Hero Type”the characteristics of the two epics are determined according to their national features at first. Then, the similarities and the differences of the epics are examined. The results of the comprasion are evaluated in the conclusion part of the thesis. In the process of collecting data, the method of resource research is used together with the use of written sources ( literature rewiew). While conduncting resource research, the most effective way of reading, tagging, evaluation, text analysis, library archive scanning methods and research techniques are used. With this study, which examines the epics from two different cultural environments by comparing and contrasting, the national features are presented in the form of personality of the central hero.