Yu. Drujnikov'un 'İğnenin Ucundaki Melekler' romanındaki kahramanların dil tutumlarının toplumdilbilimsel açıdan incelenmesi
Sociolinguistic analysis with regard to the language attitutes of novel heroes in the Yuri Druzhnikov's novel 'Angels On The Head Of A Pin'
- Tez No: 586292
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİNÇ ÜÇGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Dilbilim, Western Linguistics and Literature, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Toplumdilbilim, Edebiyat, Cinsiyet, Toplumsal Statü, Toplumsal Çevre, Dil Tutumları, Sociolinguistics, Literature, Gender, Social Status, Social Environment, Language Attitudes
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
“Yu. Drujnikov'un İğnenin Ucundaki Melekler Romanındaki Kahramanların Dil Tutumlarının Toplumdilbilimsel Açıdan İncelenmesi”konusuna sahip tezimiz, üç ana bölümden oluşmaktadır. Bu kapsamda, tezimizin birinci bölümünde Yu. Drujnikov'un hayatı, sanatı ve muhalif yazar kimliği; ikinci bölümünde, dilbilim ve alt kolları, toplumdilbilim ve toplumdilbilimin çalışma alanları ve kuramları incelenmiş, üçüncü bölümünde ise eserde yer alan karakterlerin konuşmaları toplumdilbilimsel açıdan değerlendirilmiştir. Çalışmamızda, dönemin Sovyet rejiminin hâkim ideolojisi içerisinde yer alan basın-yayın organı çalışanlarının sert ve ciddi Sovyet bürokrasisi karşısında gösterdiği tutum ve davranışların, toplumsal çevre, toplumsal statü ve cinsiyet (kadın-erkek konuşmaları) çerçevesinde nasıl şekillendiğinin ortaya çıkartılması amaçlanmıştır. Bahse konu tutum ve davranışlar, eserden elde ettiğimiz karakterlerin konuşma kesitleri üzerinden metne bağlı inceleme yöntemiyle analiz edilmiştir. Bu sayede dönemin hâkim ideojisi çerçevesinde, karakterlerin dil tutumlarının, toplumsal çevre, toplumsal statü ve cinsiyet (kadın-erkek konuşmaları) bağlamındaki değişkenliği, tutum ve davranışların şekillenişi bizlere eserin yazıldığı dönem, toplumsal hayat, özel hayat, basın-yayın hayatı konusunda bilgi vermiştir.
Özet (Çeviri)
“Sociolinguisic Analysis With Regard To The Language Attitutes Of Novel Heroes In The Yuri Druzhnikov's Novel Angels On The Head Of A Pin”is the main subject of our thesis. In the first part of our thesis, Yu. Drujnikov's life, his art and the identity of the dissident writer will be discussed. In the second part of our thesis, linguistics and its sub-branches, sociolinguistics, its sub-branches and theories of sociolinguistics will be elaborated. In the third and last part of our thesis, the speeches of the characters in the work will be examined from the sociolinguistic perspective. In this thesis, it is aimed to reveal how the attitudes and behaviors of the press and media employees, who are in the dominant ideology of the Soviet regime of the period, against the harsh and serious Soviet bureaucracy are shaped within the framework of social environment, social status and gender (male-female conversations). These attitudes and behaviors were analyzed by using text-dependent examination method on the speech sections of the characters we obtained from the work. Thus, within the framework of the dominant ideology of the period, the variability of the language attitudes of the characters in the context of social environment, social status and gender (female-male conversations), the formation of attitudes and behaviors gave us information about the period in which the work was written, social life, private life, and press-life.