Akademisyenlerde ki iş doyumunun algılanan sosyal destekle ilişkisinin incelenmesi
An investigation of relationship of job satisfaction and perceived social support in academicians
  1. Tez No: 586410
  2. Yazar: MERVE BAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKBEN HIZLI SAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, Algılanan Sosyal Destek, Job Satisfaction, Perceived Social Support
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırma da akademisyenlerde ki iş doyumunun algılanan sosyal destekle ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca çalışma içerisinde iş doyumu, algılanan sosyal destek ve sosyodemografik değişkenler arasındaki ilişkide incelenmiştir. Araştırmaya Üsküdar Üniversitesi akademisyenlerinden olmak üzere 84 kişi katılmıştır. Katılımcılara Sosyodemografik Veri Formu, Minnesota İş Doyumu Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizi için Tek Yönlü Varyans Analizi, Bağımsız Gruplarda T-Testi ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre Minnesota İş Doyumu Ölçeğinin (MİDÖ) Dışsal Doyumu ile Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeğinin (ÇBASDÖ) diğer önemli kişi destek alt ölçeği arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki saptanırken MİDÖ ve ÇBASDÖ arasında diğer alt ölçeklere bakıldığında herhangi bir ilişkiye rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was investigate the relationship between job satisfaction and perceived social support among the academicians. 84 academicians participated the study who worked in the Üsküdar University. Sociodemoghraphic Data Form, Minnesota Satisfaction Questionnaire and Multidimensional Scale of Perceived Social Support were administered to participants. One-way analysis of varience, Independent samples t-test and Pearson correlation analysis were used to analysis of the data. As a result of the study, while there were statistically significant and positive relationship between the Minnesota Satisfaction Quastionnaire-Extrinsic satisfaction and Multidimensional Perceived Social Support-A significant other subscales, there were no relationship between any other subscales.