Damascus gate as site of volatile identities in Jerusalem (Old City)
Kudüs Eski Şehir'de değişken kimliklerin mahalli olarak şam kapısı
- Tez No: 586557
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DURNEV ATILGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Filistin-İsrail Çatışması, Tartışmalı Bellek, Şam Kapısı, Hatıra Anlatıları, mekan kimliği, Palestinian-Israeli Conflict, Contested Memory, Damascus Gate, Commemorative Narratives, place identity
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZET KUDÜS ESKİ ŞEHİR'DE DEĞİŞKEN KİMLİKLERİN MAHALLİ OLARAK ŞAM KAPISI Nidal ASBAH Mimarlık Yüksek Lisans Programı Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyes, Durnev ATILGAN YAĞAN Mayıs 2019, 124 Sayfa Filistin-İsrail çakışması içindeki Kudüs kentinde , şu anda, çok baskın olmayanların yanında iki baskın kimliğe sahip olduğumuz açıktır . Birincisi, Arap kültürüyle ilgili olan Arap kimliğidir. Diğer açık olanı ise , Kudüs kentindeki Yahudi kültürüyle ilgili olan Yahudi kimliğidir. Her iki taraf da kentte yaşama hak sahibi oldukları da savunmaktadır . Ayrıca, her grup, grup ortak hafızasına bağlı olarak, yer kimliklerini kendi kimliğiyle birleştirmektedir . Bu nedenle, bireyler ve gruplar hatıraları üzerinde Kudüs'teki mekan kimliğini tanımlamada rol oynamaktadır. Ancak, Filistinli ve İsrailli hatıralar ve anlatılar, her bir grubun dini ve tarihi geçmişine dayanıp Bu çakışmanın şehirdeki çeşitli yerlerde daha zor anlaşılır görünüyor. Bunun nedeni ise her iki grubun da geçmişinin tamamen farklı olmasıdır. Buna ek olarak, her iki taraf da diğer grubun büyük bir bölümünü kabul etmemektedir . Ayrıca, her ikisi de geçmiş hatıra anlatılarını Kudüs'ün çeşitli yerlerindeki güncel uygulamalarla eşleştiriyor. Böylece kentteki çeşitli yerler, her grubun uygulamalarına göre uçucu kimliklerle ortaya çıkıyor. Bu uçucu durum, mekan kimliğini mevcut mekânsal çakışmayla anlamak için kafa karışıklığı yaratır ve sorunun asıl özü bu olduğunu göstermektedir . Bu anlamda, bu araştırmanın amacı bu karışıklık durumunu vurgulamak ve hedeflenen mekan kimliğimizi anlamaktır. Bu anlamda, bu araştırmanın amacı işbu karışıklık durumunu vurgulamak ve hedeflenen mekan kimliğimizi anlamaktır. Kudüs'teki Şam Kapısı, bu durumu hem Filistinli hem de İsrailli grupları ve bireyleri bir araya getiren bir temas noktası olarak kristalleştiren çeşitli yerlerden biri. Böylece, Şam Kapısı bölgesinin uçucu kimliğinin tanımlanması , yer kullanıcılarının , bireylerin ve grupların anlatılarını anlamaktan geçmektedir. Böylece , çakışmada her iki tarafının vi tarihsel ve politik bir okuması olarak vurgulanacaktır . Bu çalışmanın ampirik kısmı, kentin Filistinli ve İsrailli gruplara ait birkaç kullanıcısı ile yapılan röportajdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DAMASCUS GATE AS SITE OF VOLATILE IDENTITIES IN JERUSALEM (OLD CITY) Nidal Asbah Master of Architecture Thesis Supervisor: Dr. Öğr. Üyesi, Durnev Atilgan Yağan May 2019, 124 pages At the current time in Jerusalem city within the Palestinian-Israeli conflict, it's clear that we have two dominate identities alongside many not so dominate ones. The first is the Arab identity which is related to the Arab culture. The other clear one is the Jewish identity which is related to the Jewish culture at Jerusalem city. Each side is defending on his eligibility of existence at the city. Furthermore, each group connects places identities with its own identity depending on group collective memory. Thus, individuals and groups memories take a role to identify places identity in Jerusalem. However, Palestinian and Israeli memories and narratives are based on the religious and historical background of each group. So the conflict appears at various places in the city more intractable. That is because the backgrounds of both groups are completely different. In addition to this, each side does not accept a major part of the other group narrative. Besides, both of them match the past commemorative narratives with the current practices at various places in Jerusalem. Thus, various places at the city appear with volatile identities according to the practices of each group. This volatile status makes confusion to understand place identity through current spatial conflict, and this is where the essence of the problem lies. In this sense, the purpose of this research is to highlight this confusion status and to understand our targeted site identity. Damascus Gate in Jerusalem is one of the various places that crystalize this situation as a contact point gathering both Palestinian and Israeli groups and individuals. Thus, defining volatile identity of Damascus Gate site passes though understanding narratives of place users, individuals and groups. A historical and political reading of both sides of the conflict will be highlighted. The empirical part of this study is an interview with several users of the site who belong to Palestinian and Israeli groups.