Kükürt dozları ve uygulama zamanının yulafın (Avena sativa L.) ot verimi ve kalitesine etkisi
Effects of sulfur dose and applied times on hay yield and quality of oat (Avena sativa L.)
  1. Tez No: 586558
  2. Yazar: AYŞENUR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yulaf, kükürt, verim, kalite, Oat, sulfur, hay yield, qality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada farklı zamanlarda (sonbahar ve ilkbahar) ve artan oranlarda uygulanan kükürt dozlarının (0, 20, 40, 60, 80, 100, 120 ve 140 kg/da) yulafın (Avena sativa L.) ot verimi ve kalitesi üzerine etkisi araştırılmıştır. Deneme, Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında, Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre 3 tekerrürlü olarak 2016-2017 vejetasyon döneminde yürütülmüştür Araştırmada bitki boyu, kuru ot verimi, ham protein oranı, ham protein verimi, ADF, NDF oranı ve makro besin elementleri içeriği (K, P, Ca ve Mg) incelenmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, yulafa uygulanan sekiz farklı kükürt dozunda en yüksek ot ve protein verimi dekara 40 ve 80 kg kükürt uygulamasından elde edilmiş olup, gübre fiyatları dikkate alındığında dekara 40 kg kükürt dozu tavsiye edilmektedir. Ayrıca uygulama zamanları dikkate alındığında hemen hemen tüm özelliklerde sonbaharda uygulanan kükürt gübresinin ilkbahar uygulamasından daha iyi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of different times (autumn and spring) and increasing doses of sulfur (0, 20, 40, 60, 80, 100, 120 ve 140 kg/da) on yield and qality traits of the oat (Avena sativa L.) were investigated. The experiment was carried out in the 2016-2017 vegetation period in the experimental field of the Faculty of Agriculture of Yozgat Bozok University, in split plot design with three replications. In the study, plant height, hay yield, crude protein ratio, protein yield, ADF, NDF ratio and mineral content (K, P, Ca and Mg) were investigated. According to the results obtained in the study, the highest hay and protein yield in oat were obtained from 40 and 80 kg/da sulfur, and 40 kg/da sulfur dose can be recommended when fertilizer prices are taken into consideration. Besides, it is concluded that sulfur fertilizer applied in autumn is better than spring in terms of all properties of oat investigated in this study.