Doğu Akdeniz'de yuvalayan yeşil deniz kaplumbağası'nın (Chelonia mydas L., 1758) ekolojik niş modellemesi
Ecological niche modelling of the green sea turtle (Chelonia mydas L., 1758) nesting in the eastern mediterranean
- Tez No: 586591
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR CANDAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Deniz Kaplumbağası, Chelonia mydas, Ekolojik Niş Modelleme, MAXENT, Akdeniz, Green Sea Turtle, Chelonia mydas, Ecological Niche Modelling, MAXENT, Mediterranean
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 276
Özet
Bu tezde ekolojik niş modellemesi kullanılarak Doğu Akdeniz'de yuvalayan Chelonia mydas (Yeşil Deniz Kaplumbağası)'ın geçmiş, günümüz ve gelecek iklim senaryolarına göre yuvalama kumsallarındaki dağılımının olası değişimlerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu çalışmada CCSM4, MIROC, CSIRO ve CCCMA modelleri kullanılmıştır. Veriler ArcGIS yardımı ile hazırlanmış ve biyoiklimsel değişkenler Pearson Korelasyonu ile analiz edilmiştir. MAXENT programı ile yeşil deniz kaplumbağasının Doğu Akdeniz'deki ekolojik niş modellemesi yapılmıştır. Model çıktıları sonucunda 19 biyoiklim değişkeninden; yıllık ortalama sıcaklık, isotermallik, en sıcak ayın maksimum sıcaklığı, en kurak çeyreğin ortalama sıcaklığı, en sıcak çeyreğin ortalama sıcaklığı, en soğuk çeyreğin ortalama sıcaklığı, en yağışlı ayın yağış oranı ve en soğuk çeyreğin yağış oranının türün dağılımında etkin rol oynadığı gözlenmiştir. Model sonuçlarına göre yeşil deniz kaplumbağasının mevcut yuvalama kumsalları haricinde yalnızca Kaş (Antalya-Türkiye) bölgesinin yuvalama için uygun habitata sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Buna göre, bu türün Akdeniz'de mevcut yuvalama kumsalları dışında başka bir alanı kullanamayacağı tespit edilmiştir. Özellikle yeşil deniz kaplumbağası için önemli yuvalama kumsallarına ev sahipliği yapan Adana ve Hatay illerinde yürütülen koruma çalışmalarının yalnızca mevcut yuvalama kumsallarında değil, bu kumsallar dışında kalan kumsal alanlarının da korunması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to determine the possible changes in nesting beaches according to the future climate scenarios of Chelonia mydas (Green SeaTurtle) nesting sites in the Eastern Mediterranean by using ecological niche modeling. In this study, CCSM4, MIROC, CSIRO and CCCMA models were used. The datas prepared with ArcGIS and bioclimatic variables analyzed with Pearson Correlation. The ecological niche modelling of the green sea turtle in the Eastern Mediterranean was made with the MAXENT. As a result of the model outputs, annual mean temperature, isothermality, maximum temperature of the warmest month, mean temperature of driest quarter, mean temperature of warmest quarter, mean temperature of coldest quarter, precipitation of wettest month, precipitation of coldest quarter of 19 bioclimatic variables played an active role in the distribution of the species. According to the results of the model, green turtle current nesting beaches except only Turkey / Kas region has the suitable habitat for nesting. Accordingly, it was determined that this species could not use any other area than the current nesting beaches in the Mediterranean. In Adana and Hatay provinces, which have important nesting sites especially for green sea turtles, studies should be carried out and applications should be developed to protect not only the current nesting beaches but also the surrounding beach areas.