Ağır metallerin yeşil kaplumbağa (chelonia mydas) yavrularında birikimi ve yumurtadan çıkış başarısına etkileri
Accumulation of heavy metals in green turtle (chelonia mydas) hatchlings and their effects on hatching success
  1. Tez No: 964049
  2. Yazar: AYSU KUMSAL KARGI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR CANDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Deniz Bilimleri, Zooloji, Biology, Marine Science, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Akümülasyon, Ağır Metal, Chelonia mydas, Kirlilik, Yumurtadan Çıkış Başarısı, Accumulation, Chelonia mydas, Hatching Success, Heavy Metals, Pollution
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışma, nesli tehlike altında olan Chelonia mydas (yeşil kaplumbağa) için önemli bir yuvalama alanı olan Sugözü Kumsalları'nda (Adana) yürütülmüştür. Araştırmanın amacı, yuva ortamı ve yavru kaplumbağa dokularındaki ağır metal birikiminin yeşil kaplumbağaların yumurtadan çıkış başarısına olan potansiyel etkilerini değerlendirmektir. Ayrıca çalışma ile maternal transfer veya çevresel maruziyet yoluyla taşınım ve farklı dokulardaki ağır metal birikim eğilimlerinin de belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla araştırma kapsamında, yavru kaplumbağalara ait karaciğer, kas, karapas, beyin, yolk ve böbrek-gonad kompleksi (BGK) dokuları ile yuva kumu, yumurta kabuğu ve yuvalayan bireylerden alınan kloak sıvısı örneklerindeki arsenik (As), cıva (Hg), kurşun (Pb), kadmiyum (Cd), bakır (Cu), çinko (Zn), demir (Fe), mangan (Mn) ve baryum (Ba) elementlerinin konsantrasyonları Endüktif Eşleşmiş Plazma - Optik Emisyon Spektrometrisi (ICP-OES) analiz edilmiştir. Çeşitli doku ve örnek çeşitlerinde en fazla birikim gösteren ortalama ağır metal konsantrasyonları incelendiğinde; karaciğer dokusunda Cu (31.62 ppm) ve Hg (14.48 ppm), kas dokusunda As (4.84 ppm) ve Zn (129.6 ppm), karapasta Ba (70.75 ppm), yuva kumunda ise Mn (337.02 ppm), Fe (9349 ppm) ve Pb (1.91 ppm) en yüksek konsantrasyonlarda tespit edilmiştir. Çalışmada As, Ba, Hg, Zn ve Cu elementleri için potansiyel maternal aktarım öne çıkarken; bazı toksik ağır metallerin (Pb, Ba) yumurtadan çıkış başarısını olumsuz etkileyerek çıkış oranlarını düşürebileceği belirlenmiştir. Ayrıca bazı esansiyel ağır metallerin (Fe, Mn) belirli düzeylerde yumurtadan çıkış başarısını destekleyici etkilere sahip olabildiği, bazı durumlarda ise esansiyel metallerin (Zn, Cu) toksik etkilere neden olarak yumurtadan çıkış başarısını düşürebileceği tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, deniz kaplumbağalarının yumurtadan çıkış başarısı üzerinde etkili olabilen çevresel kirleticilerden ağır metallerin, farklı dokulardaki birikim paternlerini, potansiyel geçiş ve transfer mekanizmalarını ve yumurtadan çıkış başarısı ile olan ilişkilerini ortaya koyarak; doku ve yuva parametreleriyle bağlantılı anlamlı ilişkilerin varlığını göstermiştir. Elde edilen bulgular, koruma biyolojisi ve habitat yönetimi açısından ağır metal kirliliğinin potansiyel tehditlerini vurgulayarak, deniz kaplumbağalarının korunmasına yönelik stratejilerin geliştirilmesine katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted on the Sugözü Beaches (Adana), an important nesting site for the endangered Chelonia mydas (Green turtle). The aim of the research was to evaluate the potential effects of heavy metal accumulation in the nest environment and in the tissues of hatchlings on the hatching success of green turtles. Additionally, the study aimed to determine the transport mechanisms via maternal transfer or environmental exposure, as well as the accumulation patterns of heavy metals in different tissues. For this purpose, the concentrations of arsenic (As), mercury (Hg), lead (Pb), cadmium (Cd), copper (Cu), zinc (Zn), iron (Fe), manganese (Mn), and barium (Ba) were analyzed in liver, muscle, carapace, brain, yolk, and kidney-gonad complex (KGC) tissues of hatchlings, as well as in nest sand, eggshells, and cloacal fluid samples collected from nesting females, using Inductively Coupled Plasma - Optical Emission Spectrometry (ICP-OES). When examining the average heavy metal concentrations that showed the highest accumulation in different tissue and sample types, Cu (31.62 ppm) and Hg (14.48 ppm) were found at the highest levels in the liver, As (4.84 ppm) and Zn (129.6 ppm) in the muscle, Ba (70.75 ppm) in the carapace, and Mn (337.02 ppm), Fe (9349 ppm), and Pb (1.91 ppm) in the nest sand. In the study, potential maternal transfer was highlighted for the elements As, Ba, Hg, Zn, and Cu, while certain toxic heavy metals (Pb, Ba) were found to negatively affect hatching success by reducing hatching rates. Additionally, some essential heavy metals (Fe, Mn) were found to have supportive effects on hatching success at certain levels, whereas in some cases, essential metals (Zn, Cu) were found to cause toxic effects, thereby reducing hatching success. In conclusion, this study revealed the accumulation patterns of heavy metals, which are environmental pollutants that can affect the hatching success of sea turtles, in different tissues, their potential transition and transfer mechanisms, and their relationships with hatching success, demonstrating the presence of significant correlations related with tissue and nest parameters. The findings emphasize the potential threats of heavy metal pollution in terms of conservation biology and habitat management, contributing to the development of strategies for the protection of sea turtles.