Popüler ve kitabi dindarlık arasındaki gerilim ve iletişim (Malatya örneği)
Tension and communication between popular and normative religiosity (The case of Malatya)
- Tez No: 586729
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Popüler Dindarlık, Kitabi Dindarlık, Sosyo-dini gerilim, Dini Farklılaşma, Popular Religiosity, Normative Religiosity, Socio-religious tension, Religious differentiation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Popüler ve kitabi dindarlık arasındaki gerilim ve iletişim'i incelediğimiz bu çalışmada tarama modeli kullanılmıştır. Malatya evreninde, tesadüfi örneklem ve amaçlı örneklem yoluyla seçilmiş gruplara anket uygulanmıştır. Genel popüler inanç ve uygulamalar ile yerel popüler inanç ve uygulamaları içeren iki boyutlu ölçek geliştirilmiştir. Anketler aracılığıyla elde edilen veriler istatiksel işlemler yolu ile değerlendirilmiş, elde edilen bulgular yorumlanmış ve karşılaştırılmıştır. Araştırmamız üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, araştırmamızın konusu, amacı, önemi, problemi, alt problemleri, hipotezleri ve sınırlılıkları anlatılmıştır, Birinci bölümde, araştırmanın kavramsal çerçevesini oluşturan dindarlık dini kültürel farklılaşma, din kültür etkileşimi, kitabi (normatif) dindarlık, popüler dindarlık, popüler ve kitabi dindarlık arasındaki farklılıklar ve ortak paydalar açıklanmıştır. İkinci bölümde ise araştırmamızın metodolojisi açıklanmış ve Üçüncü bölümde ise elde edilen bulgulara, istatistiksel işlemlere ve sonuç bölümüne yer verilmiştir. Sonuç olarak ise; halk dindarlığını temsil eden ile kitabi dindarlığı temsil eden iki ayrı grubun popüler inanç ve uygulamalar hususunda farklılaştıkları görülmüştür. Bunların yanısıra kitabi dindarların kendi içerisinde de farklılaştıkları tespit edilmiştir. Halkın popüler dindarlık eğiliminin kitabı dindarların popüler dindarlık eğilimlerinden oldukça yüksek olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Survey model was used in this study in which we analysed the tension and communication between popular and normative religiosity. It was implemented survey to the groups selected by random sampling and purposeful sampling in the Malatya universe. Two-dimensional scale including general popular belief and its practises and regional popular belief and its practises was developed. Data obtained from surveys were evaluated via statistical process, findings received were interpreted and compared. Our study includes three sections. In the introduction, the subject of the study, the objectives, importance of the study, problem, subproblems, hypothesis, and limitedness were given. In the first section, religiosity constituting the conceptual frame of the study, religious and cultural differentiation, differences and common grounds between popular and normative religiosity were explained. In the second section, the methodology of the study was introduced and findings obtained, statistics and conclusions took place in the third section. Consequently, it was identified that two different groups representing the popular religiousness and representing normative religiosity. In addition, it was identified that normative religiosity differ in themselves. It is observed that the tendency of popular religiosity of people is considerably higher than tendencies of popular religiousness of normative religious.