San'ânî'nin 'Sübülü's-Selâm Şerhu Bulûği'l-Merâm' adlı eserindeki Hanefî mezhebine ait görüşlerin tahkiki
Investigation of Ebu Hanefi's views in San'ânî's book entitled 'Sübülü's-Selâm Şerhu Bulûği'l-Merâm'
- Tez No: 586757
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRETTİN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Namaz, Alışveriş, Nikâh, Cinâyetler Ve Cihad Bahisleri, Prayer, Shopping, Marriage, Murders and Jihad
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmada, İsmâîl es-San'ânî'nin“Sübülü's-Selâm Şerhu Bulûği'l-Merâm”adlı eserinde Hanefi mezhebine ait görüşlerin isabetli olup olmadığının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın giriş kısmında araştırmanın konusu, amacı, kaynakları ve yönteminden bahsedilmiştir. Birinci bölümde San'ânî'nin hayatı, eserleri ve Zeydi mezhebinin karakteristik özelliklerinden bahsedilip ardından tezin kaynağını oluşturan, Sübülü's-Selâm Şerhu Bulûği'l-Merâm adlı eseri tanıtılmıştır. Daha sonra, San'ânî'nin bağlı olduğu belirtilen Zeydiye'nin Hadeviyye koluna ait bazı fıkhi görüşler örnek verilmiştir. İkinci bölümünde ise Sübülü's-Selâm adlı eserde Hanefi mezhebine ait olduğunu ifade ettiği görüşler tespit edilip Hanefi mezhebinin kaynaklarından bu görüşlerin nispeti tahkik edilmiştir. Tezde toplam 314 görüş incelenmiş, bu görüşlerin 29 tanesinin hatalı olduğu görülmüştür. Bu hatalar daha çok namaz, alışveriş, nikâh, cinâyetler ve cihad bahsi konularında bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine whether the views of Hanafi Sect in İsmâîl es-San'ânî's work called“Sübülü's-Selâm Şerhu Bulûği'l-Merâm”. Our study consists of an introduction and two other parts. The introduction part includes the topic, purpose, resources and method of the study. In the first part; upon mentioning about İsmail Es-San'ânî's life, his works and characteristic features of Zeydi Sect, we tried to introduce the thesis subject that is his work entitled Sübülü's-Selâm Şerhu Bulûği'l-Merâm. Then we presented some examples about Islamic law from the views of Hadeviyye cult of Zeydism to which San'ânî' is fatihful. In the second part of our study, we identified San'ânî's views that he expressed as belonging to Hanafism in his book Sübülü's-Selâm and investigated the relativeness of these opinions. In our thesis, we studied 314 views in total and came to a conclusion that 29 of them are mistaken. These mistakes are generally related to the issues such as prayer, shopping, marriage, murders, hudud-i Şer'iyye and jihad.