Gümüş balığı, Atherina hepsetus Linnaeus, 1758'in Marmara denizi popülasyonu üzerine morfometrik bir araştırma
A morphometric study on the Marmara sea population of Mediterranean sand smelt, Atherina hepsetus Linnaeus, 1758
  1. Tez No: 586866
  2. Yazar: TANSU ÇOŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA BOSTANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Atherina hepsetus, Otolit Biyometrisi, Otolit Morfolojisi, Atherina hepsetus, Otolith Biometry, Otolith Morphology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, Marmara Denizi Gemlik Körfezi‟nden Ocak-Mart 2017 tarihleri arasında yakalanan 213 adet Gümüş balığı (Atherina hepsetus Linnaeus, 1758) bireyinde boy ve ağırlık dağılımları, boy-ağırlık ilişkisi, kondisyon faktörü ve otolit özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yakalanan örneklerden 24 adet metrik ve meristik ölçüm yapılmış olup aralarındaki ilişkiler hesaplanmıştır. Çalışmada elde edilen örneklerin total boy ve ağırlıkları sırasıyla 99-145 mm ve 6.4-18 g arasında dağılım göstermektedir. Tüm örnekler için boy-ağırlık ilişkisi W=0.012L 2.74 ortalama kondisyon faktörü değeri ise 0.65 olarak hesaplanmıştır. Sağ ve sol otolitler paired-t testi ile arşılaştırılmıştır. Otolit ağırlığı, genişliği, çevresi ve alanı için değerlendirme yapıldığında sağ ve sol otolit çiftleri aralarındaki farkın istatistiksel manada önemli olduğu belirlenmiştir (P0.05). Bu fark nedeniyle, şekil faktörü, yuvarlaklık, OB/OG oranı, dairesellik, dikdörtgenlik ve eliptiklik parametreleri sol ve sağ otolit çiftleri için ayrı ayrı hesaplanmıştır. Türün sağ ve sol otolit çiftlerinin distal ve proksimal kısımlarından elektron mikroskobu görüntüleri de sunulmuştur. Araştırma, Atherina hepsetus‟un Türkiye denizleri için otolit biyometrisi ve morfolojik özelliklerinin sunulduğu ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to determine the length and weight distributions, lengthweight relationship, condition factor and otolith characteristics of 213 Mediterranean sand smelt (Atherina hepsetus Linnaeus, 1758) individuals which caught from the Gemlik Gulf, Marmara Sea, between January-March 2017. In the current study, 24 metric and meristic measurements were performed and the relationships between them were calculated. Total length and weights of the samples obtained in the study were between 99-145 mm and 6.4-18 g, respectively. The length-weight relationship was calculated as W=0.012L 2.74 and the average condition factor value was 0.65 for all samples. Right and left otoliths were compared with paired-t test. When the weight, width, perimeter and area of the otolith were evaluated, the difference between the right and left otolith pairs was found to be statistically significant (P 0.05). Due to this difference, form factor, roundness, OB/OG ratio, circularity, rectangularity and ellipticity parameters were calculated for left and right otoliths separately. Electron microscopy images from the distal and proximal surfaces of the right and left otoliths of the species were also presented. This is the first study to present the otolith biometry and morphological features of Atherina hepsetus for Turkish seas.