Brahiosefalik ırk köpeklerde üst solunum yolu ve trakeanın bilgisayarlı tomografik muayenesi
Computed tomography examination of upper respiratorytract and trachea in brachiocephalic dogs
  1. Tez No: 586898
  2. Yazar: BURAK BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SARIERLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı Tomografi, Brahiosefalik, Brahiosefalik Havayolu Sendromu, Bulldog, Pug, Brachiocephalic, Bulldog, Brachiocephalic Airway Syndrome, Computed Tomography, Pug
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Konvansiyonel bir görüntüleme yöntemi olan röntgende 2 boyutlu görüntüler elde edilirken, dokuların üst üste binerek yanlış teşhislere yol açabildiği bilinmektedir. Röntgenden çok daha avantajlı bir görüntüleme yöntemi olan bilgisayarlı tomografiyi (BT) Sir Godfrey Hounsfield icat etmiştir. BT değerlerini Hounsfield Unit (HU) oluşturur ve standart dışı tespit edilmesi halinde, hastalıklara işaret eder. Brahiosefalik ırklara özgü olan brahiosefalik hava yolu sendromunun (BAS), nasolarengeal yapılar ile trakeadaki anomaliler kökenli oluştuğu bilinmektedir. BAS, solunum yollarında klinik belirtilerle kendini ortaya koyar. Brahiosefalik kafa yapısına sahip ırklar arasında İngiliz Bulldog ırkı köpeklerde trakeal hipoplazi en fazla insidansa sahiptir. Üst solunum yollarını oluşturan yapılar ve trakeanın kesitsel yapıları hakkında bilgi sahibi olmak için BT'ye ihtiyaç duyulmaktadır. BT, bu yapıların dansiteleri arasında iyi ayrım sağlanmasına olanak tanımakta; organların yapısı, sınır hattı ve kontürleri hakkında kesin bilgiler vermektedir. Sağlıklı köpeklerin bilgisayarlı tomografik anatomileri hakkındaki çalışmalar halihazırda oldukça azken, sunulan çalışmada brahiosefalik ırkları kapsayan kesitsel anatomik yapılar hakkında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır. Yapılacak olan ölçümlerle, brahiosefalik ırk köpeklerin üst solunum yolları ve trakea hastalıklarının ayırıcı tanılarında kullanılmak üzere standart değerler sunulması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
While 2-dimensional images are obtained on rontgen, which is a conventional imaging method, it is known that overlapping tissues can lead to even misdiagnosis. Hounsfield invented computed tomography (CT), an imaging method which is far more advantageous than rontgen. The Hounsfield Unit (HU) forms the CT values and, if not detected, indicates to diseases. Brachiocephalic airway syndrome (BAS), which is specific to brachiocephalic races, originates from nasolarengeal structures and tracheal anomalies. BAS manifests itself in clinical symptoms in the respiratory tract. Among the breeds with brachiocephalic head structure, tracheal hypoplasia has the highest incidence in British bulldog breed dogs. In conclusion, CT is needed in order to be informed about the structures which form the upper respiratory tract and about the cross-sectional structures of the trachea. CT allows for good distinction between the densities of these structures; it gives precise information about the structure of the organs, the boundary line and contours. While studies on the computed tomographic anatomies of healthy dogs are quite low, in the present study it is aimed to give information about the cross-sectional anatomical structures covering brachiocephalic races. It is aimed to present standard values for the differential diagnosis of upper respiratory tract and tracheal diseases of brachiocephalic dogs.