Subklavian venin üç boyutlu kontrastlı MR venografi ve dijital subtraksiyon anjiografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of subclavian vein with contrast-enhanced three-dimensional MR venography and digital subtraction angiography
- Tez No: 164968
- Danışmanlar: PROF.DR. UMMON SANLIDİLEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kontrast madde - MR venografi - Üst ekstremite 32, Contrast media - MR venography - Upper extremity 33
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
8. ÖZET Subklavian Venin Üç Boyutlu Kontrastlı MR Venografî ve Dijital Subtraksiyon Anjiografi ile Değerlendirilmesi Amaç: Üst ekstremite derin venöz sisteminin haritalanmasmda, olası girişimsel radyolojik ve cerrahi işlemlerin planlanmasında direkt kontrastlı üç bboyutlu MR venografmin değerinin araştırılması. Gereç ve Yöntem: Son dönem kronik böbrek yetmezliği tanılı ve multipl hemodiyaliz kateterli (hemodiyaliz kateteri ile ilgili problemler, yeni kateter yerleştirimi veya arteriyovenöz fistül yaratılması öncesi venöz girişim planı için) (n =19) hastalar ile; metastatik meme kanseri (n =1) ve Behçet hastalığı (n =2) tanılı vena kava superior sendromu gelişmiş toplam 22 olgu çalışma kapsamında incelendi. 1.5 Tesla MRG cihazında, 3D-FSPGR puis sekansı ve vücut sargısı kullanılarak; 200 mi şalin içerisinde 20 mi kontrast maddenin 1/10 dilüe edilmesi ile hazırlanan gadolinyum solüsyonunun bilateral antekubital fossadan simetrik olarak açılan damar yolundan manuel enjeksiyonu ile verilmesi ardından, direkt kontrastlı 3 boyutlu MR venogramlar elde edildi. Çalışma istasyonunda kaynak görüntüler, 2B multiplanar reformatlar ve MİP yöntemi ile oluşturulan 3B görüntülerden değerlendirme gerçekleştirildi. Yirmi olguya İV-DSA uygulandı ve MR venogram ile ÎV-DSA'lar birbirinden bağımsız, iki radyolog tarafından değerlendirildi. Bilateral aksiller, subklavian, brakiosefalik, internal juguler venler ile vena kava superioru içeren venöz segmentler; açık, daralmış (nonokluzif trombüs), tıkalı olarak sınıflandırıldı ve kollateral varlığı araştırıldı. Daha sonra MRV ve ÎV-DSA sonuçlan birbiri ile karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların tümünde tanıyı destekleyebilecek kalitede MR venogramlar elde edildi. 22 hastanın 19'unda venöz patoloji saptandı. Bu gruba dahil 12 hastada, 3 veya daha fazla venöz segment etkilenmişti ve birisinde perikateteryel fibrin kılıf da mevcuttu. Hastaların hepsinde MR venografî ve ÎV-DSA sonuçlan, birbiri ile uyumluydu (%100 sensitif ve spesifik). Sonuç: Direkt kontrastlı 3B MRV, yüksek kalitede ve hızlı görüntüler elde edilmesine izin veren, iyi tolere edilen, duyarlı bir tekniktir.
Özet (Çeviri)
9. SUMMARY Evaluation of Subclavian Vein with Contrast-Enhanced Three-Dimensional MR Venography and Digital Subtraction Angiography Purpose: To investigating the diagnostic value of direct contrast-enhanced three-dimensional magnetic resonance venography in mapping the deep venous system of the upper extremity and planning potential interventional radiological and surgical procedures. Materials and Methods: Nineteen patients with diagnoses of end-stage chronic renal insufficiency and with multiple hemodialysis catheters (because of problems concerning hemodialysis catheters, for planning venous intervention before placing new catheters or creating an arteriovenous fistula) and three patients (two patients had a Behçet disease, and one patient had a metastatic breast cancer) with clinically suspected thrombosis of the central chest veins patiets were examined in the study. Direct contrast-enhanced three-dimensional MR venograms were obtained with 1.5 Tesla device with 3D-FSPGR pulse sequence and using body coil following the manual injection of gadolinium solution prepared by diluting 20 ml of contrast substance in 200 ml saline with a proportion of 1 : 1 0 through intravenous access opened symmetrically in antecubital fossa. In the workstation, evaluation was performed on three-dimensional images created with the source images, two-dimensional multiplanar re formats, and maximum intensity projection method. Intravenous digital subtraction angiography was performed 20 patients, and two radiologists evaluated MR venograms and conventional angiograms independently from each other. Venous segments including bilateral axillary, subclavian, brachiocephalic, internal jugular veins, and vena cava superior were classified as open, narrowed (non-occlusive thrombus) and occluded; and the presence of collaterals was investigated. Results of MR venography and conventional angiography were then compared with each other. Results: In all the cases, MR venograms could be obtained capable of supporting the diagnoses. Venous pathologies were found in 19 cases. In 12 cases in this group, 3 or more segments were involved. Fibrin sheath formation was also present in one case. In three cases central veins were evaluated to be patent. Results of MR venography and conventional angiography were consistent with each other (100% sensitivity and 100% specificity). Conclusion: Direct contrast-enhanced three-dimensional MR venography is a well-tolerated sensitive technique that allows rapidly obtaining high-quality images.