Genç çiftçilerde girişimcilik ve din: Yaş ve cinsiyet değişkenleri bağlamında sosyolojik bir araştırma
Entrepreneurship and religion for young farmers: A sociological research in the context of age and gender variabilities
- Tez No: 586920
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ KİRMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Sosyoloji, Philosophy, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Genç çiftçi, girişimcilik, tarım toplumu, din, sekülerleşme, Young farmer, entrepreneurship, agricultural society, religion, secularization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Girişimcilik günümüz dünyasında çeşitli sektörlerde önemsenen ve desteklenen bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı da kırsal alanda tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak ve genç nüfusun bu alanda istihdamını artırmak amacıyla çeşitli destekleme politikaları geliştirmektedir. Bu hedef doğrultusunda genç çiftçiler olarak adlandırılan nüfus çeşitli tarımsal alanlarda hibe desteği sağlanarak girişimciliğe teşvik edilmektedir. Tarımsal üretimin artırılmasını ve devamlılığını sağlamak amacıyla girişimciliğe yönlendirilen genç çiftçilerin dini tutum ve davranışlarını incelediğimiz bu çalışmamızda tarım toplumu ve genel özellikleri, girişim, girişimci, girişimcilik, Dünyada ve Türkiye'de girişimciliğin tarihsel gelişimi, kadın girişimcilik ve tarihsel serüveni, genç çiftçi kavramı ve tanımı, Türkiye'de ve Avrupa'da genç çiftçiler, sekülerleşme kavramı ve genç çiftçilerde sekülerleşme eğilimleri gibi konular ele alınmıştır. Çalışmamızda yöntem olarak nicel araştırma yöntemleri tercih edilmiştir. Ancak nitel araştırma yöntemlerinden de faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler; SPPS veri analizi uygulanarak x² testi ve istatistiki bulgular doğrultusunda değerlendirilmeye tabi tutulmuştur. Çalışma sonucunda genç çiftçilerin tutum ve davranışlarında eskiye oranla sekülerleşem ile anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Genç çiftçilerde dini ibadetleri yerine getirilmek, tarımsal faaliyetlere başlarken dua etmek ve besmele çekmek, türbe ziyaretleri, sadaka vermek, tarım sigortası yapmak, miras hukuku gibi olgularda seküler belirtiler saptanmıştır. Ayrıca yaş değişkenliği açısından bakıldığında genç çiftçi grubu içerisinde ilk kategoride (18-25) yer alan katılımcılarda din ve sekülerleşme arasındaki korelasyonda sekülerleşme lehine sonuçlara varıldığı görülmüştür. Bu anlamda yaş ortalaması düşük olan katılımcıların ibadetlerin yerine getirilmesi ile ilgili seküler eğilimlere sahip oldukları tespit edilmiştir. Cinsiyet bağlamındaki değişkenliğe bakıldığında ise kadınların erkeklere oranla dini sorunların çözümünde başvurdukları kaynak açısından daha çok dinin hâkim olduğu geleneksel bir tavır takındıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ntrepreneurship is an overrated and supported phenomenon in various sectors in today's world. İn Turkey The Ministry of Agriculture and Forestry is also developing various support policies in order to ensure the sustainability of agricultural production in rural areas and increase the employment of the young population in this field. In line with this target, the population called young farmers are encouraged to entrepreneurship by providing grant support in various agricultural areas. In the study we examined the religious attitudes and behaviors of young farmers who are directed entrepreneurship in order to ensure the increase of agricultural production and the continuity, topics such as farming community and the general features, enterprise, entrepreneur, entrepreneurship, the historical development of entrepreneurship in the world and Turkey, women entrepreneurship and historical adventures, the concept and definition of young farmer, young farmers in Turkey and Europe, the concept of secularization and secular attitude of young farmers are discussed. In our study, quantitative research methods were preferred. However, qualitative research methods were also utilized. By being applied SPPS data analysis, the data obtained as a result of the research was evaluated according to x² test and statistical findings. As a result of the study, when compared to the past, a significant relationship was confirmed between the secularization and behavior of young farmers. Secular attitudes have been identified in the cases such as performing religious worship, praying and taking basmala while starting agricultural activities, visiting tombs, giving alms, making agricultural insurance and inheritance law. In addition, in terms of age variability, it was seen that the results were in favor of secularization in the correlation between religion and secularization among the participants in the first category (18-25) in the group of young farmers . In this sense, it was determined that the participants with low average age had secular tendencies about worships. When the variability in the gender context is analyzed, it was determined that compared to men, women adopt a traditional attitude which is mostly dominated by religion in terms of the resource they use to solve religious problems.