Ebeveynlerin duygu sosyalleştirmesi ile çocukların sosyal yetkinliği arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of relationship between parent's emotion socialization and children's social competence
- Tez No: 586936
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜRKAN YILMAZ IRMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygu Sosyalleştirme, Çocuk Yetiştirme, Sosyal Yetkinlik, Davranış Sorunları, Emotion Socialization, Child Rearing, Social Competence, Behavior Problems
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmanın amacı, ebeveynlerin duygu sosyalleştirme davranışları ile çocukların sosyal yetkinlik ve davranış sorunları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmada ayrıca ebeveynlerin çocuk yetiştirme tutumları, duygu sosyalleştirme davranışları ve sosyo-demografik özelliklerin çocukların sosyal yetkinlik ve davranış sorunlarına katkısı incelenmektir. Gaziantep'te yaşları 39-72 ay arasında olup okul öncesi eğitime devam eden 195 çocuk, onların anneleri, babaları ve öğretmenleri çalışmaya katılmıştır. Araştırmaya katılan çocukların yaş ortalaması 60.42 (ss=7.9) aydır. Çocukların 103'ü erkek (%52.8), 92'si kızdır (%47.2). Araştırmaya katılan anne ve babalar sosyo-demografik bilgilerin elde edilmesi için ebeveyn bilgi formunun yanı sıra duygu sosyalleştirme davranışlarını ölçmek için Olumsuz Duygularla Başa Çıkma Ölçeğini ve çocuk yetiştirme tutumlarını ölçmek için Çocuk Yetiştirme Anketini doldurmuşlardır. Ayrıca yine her iki ebeveynin yanı sıra öğretmenler de çocukların sosyal yetkinliğini değerlendirmek için Sosyal Yetkinlik ve Davranış Değerlendirme-30 ölçeğini doldurmuşlardır. Araştırmaya ilişkin veri SPSS programıyla analiz edilmiştir. Yapılan istatistiksel analizler, her iki ebeveynin benimsediği destekleyici olan duygu sosyalleştirme davranışlarının çocukların sosyal yetkinliği üzerinde olumlu etkisi olduğunu göstermektedir. Ayrıca her iki ebeveynin olumlu çocuk yetiştirme tutumlarının da çocukların sosyal yetkinliğine olumlu katkı sağladığı görülmüştür. Cinsiyet açısından bakıldığında annelerin kız çocuklarını sosyal olarak daha yetkin gördükleri bulunmuştur. Anne ve babanın eğitim seviyesinin ve ailenin gelir düzeyinin yüksek olmasının, her iki ebeveynin daha az destekleyici olmayan duygu sosyalleştirme davranışı ve olumsuz çocuk yetiştirme tutumu sergilemeleri ile ilişkili olduğu bulgular arasındadır. Regresyon analizlerine göre bağımsız değişkenlerin hiçbirisi öğretmenler tarafından rapor edilen davranış sorunlarını yordamada anlamlı bir etki göstermemiştir. Elde edilen bulgular literatür doğrultusunda tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between parent's emotion socialization behaviors and Children's social competence and behavior problems. Contribution of parents' child rearing attitudes, emotion socialization behaviors and socio-demographic characteristics to children's social competence and behavior problems is also examined in the study. 195 children, their mothers, fathers and teachers participated in the study. Children's age is between 39-72 months and they are continuing their preschool education in Gaziantep during the study. The mean age of the children participating in the study was 60.42 (sd=7.9) months. 103 of the children were boys (52.8%) and 92 were girls (47.2%). To obtain socio-demographic information, the parents completed the parent information form as well as the Coping with Negative Emotions Scale to measure parents' emotion socialization behaviors and the Child Rearing Questionnaire to measure parents' child rearing attitudes. In addition, both parents and teachers completed the Social Competence and Behavior Evaluation-30 to assess children's social competence. Data were analyzed with SPSS program. Statistical analysis showed that the supportive emotion socialization behaviors adopted by both parents had a positive effect on children's social competence. Also, positive child rearing behaviors of both parents contributed positively to children's social competence. In terms of gender, it was found that mothers considered girls more socially competent. It was found that both parents' high education level and high-income level of the family associated with both parents' less non-supportive emotion socialization and both parents' negative child rearing attitude. According to the regression analysis, none of the independent variables had a significant effect on predicting behavior problems reported by teachers. The findings were discussed in the light of the literature.