Bireylerin demografik özellikleri ile bağlanma yönelimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An analysis of the relationship between attachment styles and demographic characteristics of individuals
- Tez No: 586953
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KEMAL ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma stilleri, kaygılı bağlanma, kaçınan bağlanma, demografik faktörler, Attachment styles, anxious attachment, avoidant attachment, demographic factors
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmanın amacı bireylerin demografik özellikleri (cinsiyet, yaş, ilişki, eğitim, psikolojik yardım alma/almama, medeni ve çalışma durumu) ile bağlanma yönelimleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın katılımcıları 294 kadın 99 erkek olmak üzere 393 yetişkin bireyden oluşmuştur. Katılımcılar, Kişisel Bilgi Formu ve Yakın İlişkiler Envanteri II ölçeğini cevaplamıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklemler için t-testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, kaygılı bağlanma puan ortalamalarında yaşa göre anlamlı bir farklılık yokken, kaçınmacı bağlanma yaş arttıkça azalma eğilimindedir. Bekâr ve ilişkisi olmayan bireylerin kaygılı ve kaçınmacı bağlanma düzeyleri evli ve ilişkisi olan bireylerden anlamlı bir şekilde daha yüksek düzeydedir. Bakıldığında kaygılı bağlanma eğitim düzeyiyle ilişkili değilken, eğitim düzeyi arttıkça kaçınmacı bağlanma düzeyleri azalma eğilimindedir. Bunlara ek olarak, kaçınmacı bağlanma düzeylerinde daha önce psikolojik yardım alma durumuna göre anlamlı bir farklılık yokken, psikolojik yardım alan bireylerin kaygılı bağlanma düzeyleri psikolojik yardım almayan bireylerden anlamlı bir şekilde daha yüksektir. Ancak, kaygılı ve kaçınmacı bağlanma puanları arasında cinsiyet, gelir ve anne/baba yaşama durumuyla ilişkili değildir. Bu çalışma yaşam boyu bağlanma dinamiklerini anlama yönünde önemli bir adımdır. Bağlanma yönelimindeki yaşa bağlı farklılıkları ve bu farklılıkların cinsiyet, ilişki durumu ve diğer demografik özellikler ile ne şekilde ilişkili olduğu araştırılmıştır. Bağlanma örüntülerinin istikrar ve değişimin altında yatan nedenler daha fazla araştırmayı gerektirmektedir. Gelecekteki çalışmalar, kişilerin bağlanma örüntülerinde diğerlerinden daha fazla değişiklik gösterip göstermediği ve bu farklılıkların nedenleri hakkında araştırma yaparak bu sorulara cevap bulabilir. Kısacası, bu araştırma, bağlanma güvenliğindeki değişikliklerin anlaşılması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between demographic characteristics (gender, age, relationship, education, history of psychological support, marital status and employment status) and attachment orientations. The participants of the study consisted of 393 adult individuals with 294 women and 99 men. The participants answered the Personal Information Form and the Experiences in Close Relationship Inventory Scale-Revised II. t-test and one-way analysis of variance were used for independent samples. The study's findings are as follows: while there is no significant difference between the anxious attachment scores among different age groups, avoidant attachment tended to decrease with older age. The anxious and avoidant attachment levels of single individuals are significantly higher than those of married individuals and those who are in a relationship. While anxious attachment is not related to education level, avoidant attachment levels tend to decrease as education level increases. In addition, while there is no significant difference in avoidant attachment levels compared to the history of psychotherapy, anxious attachment levels of individuals receiving psychological help were significantly higher than those without psychological help. However, between anxious and avoidant attachment scores, gender, income and parenting status were not related. This study is an important step towards understanding lifelong attachment dynamics. Age-related differences in attachment orientation and how these differences were related to gender, relationship status and other demographic characteristics were investigated. The reasons underlying the stability and change of attachment patterns require further investigation. Future studies may find answers to these questions by investigating whether or not individuals' attachment patterns change more than others and the causes of these variations. In short, this research is important for understanding changes in attachment security.