Genç yetişkin bireylerin vücut algısı ve sosyal görünüş kaygısının cinsel doyuma etkisinin incelenmesi
Examination of the effects of body perception and social appearance anxiety on sexual satisfaction of young adult individuals
  1. Tez No: 586997
  2. Yazar: ÇAĞRI KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYLEM ÖZTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Vücut algısı, sosyal görünüş kaygısı, cinsel doyum, Body perception, social appearance anxiety, sexual satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Araştırmada, genç yetişkin bireylerin vücut algısı ve sosyal görünüş kaygılarının cinsel doyumlarına etkisini incelemek amacıyla 54 erkek ve 50 kadınla çalışılmış, katılımcıların 18 ile 50 yaş aralığında olması belirlenmiştir. Çalışma İstanbul ili genelinde uygulanmıştır. Katılımcıların sosyodemografik değişkenleri ile vücut algısı, sosyal görünüş kaygısı ve cinsel doyum puanlarını karşılaştırmak için bağımsız örneklem t testi uygulanmıştır. Yaş değişkenine göre karşılaştırma yapmak için ise tek yönlü varyans analizi uygulanmıştır. Varyans analizi sonucunda farkın kaynağını belirlemek için Scheffe testi kullanılmıştır. Katılımcılara, sosyodemografik dağılımlarını değerlendirmek için Sosyodemografik Bilgi Formu, vücut algılarını değerlendirmek için Vücut Algısı Ölçeği ve cinsel doyumlarını değerlendirmek için de Golombok-Rust Cinsel Doyum Envanteri uygulanmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen verilere göre vücut algısı ile cinsiyet ve eğitim durumu arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sosyal görünüş kaygısı ile psikolojik rahatsızlığa sahip olma durumu ve gelir düzeyi arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Cinsel doyum ile evlenme şekli ve yaş arasında bir ilişki olduğu bulunuştur. Kişilerin beden algısı ve cinsel doyumları arasında da anlamlı bir fark olduğu ulaşılan sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
In this study, 54 males and 50 females were studied in order to examine the effects of body perception and social appearance anxiety on sexual satisfaction of young adult individuals and participants were between 18 and 50 years old. The study was conducted throughout Istanbul. Independent sample t test was used to compare the sociodemographic variables and body perception, social appearance anxiety and sexual satisfaction scores of the participants. One-way analysis of variance was used to compare by age. As a result of variance analysis, Scheffe test was used to determine the source of the difference. The participants were administered Sociodemographic Information Form to assess their sociodemographic distributions, Body Perception Scale to assess their body perceptions, and Golombok-Rust Sexual Satisfaction Inventory to evaluate their sexual satisfaction. According to the data obtained from the study, a significant relationship was found between body perception and gender and educational status. A significant difference was found between social appearance anxiety and psychological discomfort and income level. There was a relationship between sexual satisfaction and the type of marriage and age. There is a significant difference between body perception and sexual satisfaction of individuals.