Üniversite öğrencilerinin öz-değer koşulları ile saldırganlık eğilimleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation of the relationships between contingencies of self-worth and aggression tendencies among university students
  1. Tez No: 586998
  2. Yazar: DOĞAN GÜNEŞ TEMLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESAT ŞANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, Fiziksel saldırganlık, Sözel saldırganlık, Düşmanlık, Öfke, Öz-değer, Koşullu öz-değer, Fiziksel görünüm, Tanrı sevgisi, Rekabet, Erdem, Onay alma, Aile desteği, Akademik yeterlik, Aggression, Physical aggression, Verbal aggression, Hostility, Anger, Self-worth, Contingencies of self-worth, Appearance, God's love, Competition, Virtue, Others' approval, Family support, Academic competence
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin öz-değer koşulları ile saldırganlık eğilimleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmaktadır. Anket tekniği kullanılarak ilişkisel yöntemde gerçekleştirilen bu çalışma, Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesinde yer alan dört farklı fakültede öğrenim gören 958 üniversite öğrencisi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği (BPSÖ) ve Koşullu Öz-Değer Ölçeği (KÖDÖ) uygulanmıştır. Verilerin analizinde, Yapısal Eşitlik Modeli kullanılmıştır. İstatistiksel analizler R programlama dilinde bulunan lavaan paketi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda, öz-değer koşulları ile saldırganlık eğilimleri arasındaki ilişkileri belirlemek üzere geliştirilen modelin anlamlı olduğu bulunmuştur. Sonuçlara göre, erdem ve fiziksel görünüm fiziksel saldırganlık üzerinde; rekabet ve tanrı sevgisi sözel saldırganlık üzerinde; rekabet, onay alma, fiziksel görünüm ve akademik yeterlilik düşmanlık üzerinde; rekabet ve aile desteği öfke üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkiye sahiptir. Fiziksel görünüm faktörü arttıkça, fiziksel saldırganlık ve düşmanlık düzeyi de artmaktadır. Erdem düzeyi arttıkça fiziksel saldırganlık düzeyi ise azalmaktadır. Rekabet faktörü arttıkça sözel saldırganlık ve öfke düzeyi artmakta; ancak düşmanlık düzeyi ise azalmaktadır. Tanrı sevgisi arttıkça da sözel saldırganlık düzeyi düşmektedir. Onay alma faktörü arttıkça düşmanlık düzeyi de artmaktadır. Akademik yeterlilik düzeyi arttıkça düşmanlık düzeyi de yükselmektedir. Aile desteği faktörü arttıkça, öfke düzeyi de azalmaktadır. Bu sonuçlardan yola çıkılarak, saldırganlık eğilimlerinin belirlenmesinde öz-değer koşullarının göz önünde bulundurulması gereken önemli bir etken olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationships between contingencies of self-worth and aggression tendencies among university students. This study was conducted on 958 university students from four different faculties of Ondokuz Mayıs University with survey technique and correlational method. Buss-Perry Aggression Questionnaire (BPAQ) and Contingencies of Self-Worth Scale (CSWS) were administered to the participants. In the analysis of the data, Structural Equation Model was used. Statistical analyzes were performed using the lavaan package in the R programming language. As a result of the study, it was found that the model developed to determine the relationships between self-worth contingencies and aggression tendencies was significant. These results indicated that, effects of virtue and physical appearance on physical aggression; competition and God's love on verbal aggression; competition, approval from others, physical appearance and school competence on hostility; competition and family support on anger were statistically significant. The higher the physical appearance factor, the higher the level of physical aggression and hostility. As the level of virtue increases, the level of physical aggression decreases. Verbal aggression and anger levels increase as competition factor increases; however, the level of hostility decreases. The higher the love of God, the lower the level of verbal aggression. The higher the factor of others approval, the higher the level of hostility. The higher the level of school competence, the higher the level of hostility. As the family support factor increases, the anger level decreases. Based on these results, it was concluded that self-worth contingencies were an important factor in determining aggression tendencies.