Üsküdar kadın konukevinde kalmış ve kalmakta olan reşit yaşta ve reşit olmadan evlilik yapmış kadınlarda özyeterlilik, benlik saygısı ve psikolojik sağlamlık düzeylerinin incelenmesi
The relationship between the self-efficacy, self-esteem and resilience of the women who stay in the uskudar women's shelter based on the marriage status; Whether they got married in full or under age
  1. Tez No: 587002
  2. Yazar: ÖZGE ŞEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Öz Yeterlilik, Benlik Saygısı, Psikolojik Sağlamlık, Marriage, Self-Efficacy, Self-Esteem, Resilience
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada reşit ve reşit olmadan evlilik yapmış olan kadınların öz yeterlilik, benlik saygısı ve psikolojik sağlamlık düzeylerinin incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini Üsküdar Kadın Konukevi' nde kalmış ve kalmakta olan 65 kadın oluşturmaktadır. Kadınların 35'i (%53,8) reşit yaşta ve 30'u (%46,2) reşit olmadan evlilik yapmıştır. Katılımcılara ''Demografik Bilgi Formu'', ''Genel Öz Yeterlilik Ölçeği'', ''Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği'' ve ''Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği'' verilmiştir. Araştırmada toplanmış verilerin analizi SPSS 21.0 programı ile yapılmıştır. Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde öz yeterlilik, psikolojik sağlamlık ve benlik saygısı arasında anlamlı ve pozitif yönde ilişki olduğu saptanmıştır. Kadınların sahip olduğu çocuk sayısı arttıkça öz yeterlilik ve benlik saygılarında da düşüş olduğu görülmüştür. Boşanmış olmanın ise kadınların psikolojik sağlamlıklarını olumlu yönde etkilemekte olduğu görülmüştür. Geçmişte veya şu anda psikiyatrik rahatsızlığa sahip olanların öz yeterlilik ve benlik saygılarında düşüş görülmüştür. Evliliğin gerçekleşme biçimi, yapılan evlilik sayısı, gelir düzeyi, öğrenim durumu, çalışma durumu, konukevinde kalma süresi, hizmet memnuniyeti ve şiddet görmüş olma durumlarının üzerinde evlilik yaşının bir etkisi görülmemiştir. Sonuç olarak; erken yaşta evlilik yapmış olan kadınların öz yeterlilik, benlik saygısı ve psikolojik sağlamlıklarının arttırılması adına psikoterapi programlarının oluşturulması ve bundan sonraki yapılacak erken evliliklerin önlenmesi adına çalışmaların yapılması kadınları bu dezavantajlı konumdan çıkarabilir.
Özet (Çeviri)
This thesis' purpose is to examine the self-efficacy, self-esteem and resilience of the women ,who stay in the women's shelter, based on the marriage status; whether they got married in full age or under age. The sample of the study is 65 women; 35 of them (%53.8) got married in full age, 30 of them (%46.2) got married in under age. The Demographic Form, General Self Efficacy Scale, Rosenberg Self-Esteem Scale, and Psychological Resilience Scale (short form) have been given to participants as data collecting materials. SPSS (Statistical Package Program for Social Science) version 21.0 has been used to analyse the taken data. This Study reveals that there is a significant diffirence in positive direction in women's general self-efficacy, self-esteem, and resilience between two groups. It has been seen that the quantity of children and women's level of self-efficacy and self-esteem have negative relationship. Women who got divorce is more psychologically well comparing to other group. Women who have or had psychological disorders have lower levels of self-efficacy and self-esteem. Way of marriage effectuation, the quantity of the marriage, income level, education level, working status, the time spent in the shelter, being pleased of the giving service and violence background are not affected by the marriage age. In conclusion, psychotherapeutic interventions and further studies about underage marriage prevention could enhance the women's self-efficacy, self-esteem and resilience.