Yetişkinlerde obezite ve yalnızlık düzeyi ilişkisi
The relationship between obesity and loneliness in adults
- Tez No: 587003
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Obezite, yalnızlık, beden kitle indeksi, Obesity, loneliness, body mass index
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, günümüzde yaygın olarak karşılaşılan“obezite”ve“yalnızlık”arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu amaçla, İstanbul'daki özel bir hastanenin“Diyet ve Beslenme”bölümüne başvuran 18-65 yaş aralığındaki 50 obez birey (Beden Kitle İndeksi ≥30) örneklem olarak belirlenmiştir. Kontrol grubu olarak da aynı yaş grubundaki obez olmayan (Beden Kitle İndeksi ˂30) 50 katılımcı seçilmiştir. Gönüllülük esasına göre çalışmada yer alan katılımcılara Sosyo-demografik Bilgi Formu, UCLA Yalnızlık Ölçeği ve SELSA-S ölçekleri uygulanmıştır. SPSS 17 programı kullanılarak, verilere Mann-Whitney U Testi ve Kruskal Wallis-H Testi uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; obez gruptaki kadınların erkeklerden daha fazla yalnız hissettikleri belirlenmiştir. obez olmayan grupta ise erkeklerin yalnızlık düzeyleri kadınlardan daha yüksek çıkmıştır. Ayrıca, eğitim düzeyi yükseldikçe hem obezitenin hem de yalnızlık düzeyinin düştüğü görülmektedir. Evli, boşanmış ve dul obezlerin, bekar obezlere oranla daha yüksek yalnızlık düzeyine sahip oldukları; fakat obez olmayan bireyler arasında bekarların yalnızlık düzeylerinin daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Elde edilen bulgulara göre, obez bireyler üzerindeki olumsuz algıların ve dışlayıcı tutumların, bu bireylerin sosyalleşmesini olumsuz yönde etkileyerek yalnızlık hislerinin artmasına ve daha fazla dışlanmış hissetmelerine neden olduğu düşünülmektedir. Bu bağlamda, obezite ile mücadele bireyin sağlık sorunlarının yanı sıra sosyal olarak da iyileşmesini sağlamaya yardımcı olmaktadır. Böylece bireylerin sosyalleşmesinin önü açıldığı gibi, toplumsal anlamda da gelişme yaşanması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between“obesity”and“loneliness ”, which is commonly encountered today, has been examined. For this purpose, 50 obese individuals (Body Mass Index ≥30) aged between 18-65 years who applied to the Diet and Nutrition department of a private hospital in Istanbul were identified as samples. As the control group, 50 non-obese (Body Mass Index ˂30) participants of the same age group were selected.Socio-demographic information form, UCLA Loneliness Scale and SELSA-S scales were applied to the participants in the study who participated on voluntary basis. Using the SPSS 17 program, Mann-Whitney U Test and Kruskal Wallis-H Test were applied to the data. According to the results obtained; women in the obese group were more likely to feel loneliness than men. Whereas men in the non-obese group were more likely to feel loneliness than women. In addition, both obesity and loneliness decreased as the education level increased. Married, divorced and widowed obese people have higher levels of loneliness than single obeses; however, among the non-obese individuals, the loneliness levels of the singles were higher. According to the findings, negative perceptions and exclusionist attitudes on obese individuals may have a negative effect on their socialization, resulting in increased feelings of loneliness and feeling more excluded. In this context, the fight against obesity causes improvement in the social life as well as the individual's health problems. Thus, it's paved the way for socialization of individuals and social development is expected.