Çalışan bireylerde sigara içme isteği ile anksiyete düzeyleri arasındaki ilişki
The relatonship between smoking urge and level of anxiety among employees
  1. Tez No: 587035
  2. Yazar: ERBİL AYDINLIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ONUR NOYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara içme isteği, anksiyete, çalışan bireyler, Desire to Smoke, Anxiety, Working Individuals
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Günümüzde insan sağlığı üzerinde ciddi rahatsızlıklara yol açan sigara kullanımı kolay ulaşılabilir olması nedeniyle giderek artmakta ve yüksek nikotin içerdiği için hızlı bir şekilde bağımlılık yaratmaktadır. Sigara bağımlılık nedenleri arasında olan anksiyetinin araştırılması bağımlıkla mücadale konusunda önemli olacağı düşülmektedir. Bu nedenle araştırmada çalışan bireylerde sigara içme isteği ile anksiyete düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi 20-58 yaş aralığındaki 100 katılımcıdan (43 kadın, 57 erkek) oluşmaktadır. Araştırma kapsamında veri toplama amacı ile Demografik Bilgi Formu, Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi, Sigara İçme Arzusu Ölçeği ve STAI Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği kullanılmıştır. Yapılan çalışmada, korelasyon analizi, Tek Yönlü Varyans Analizi(ANOVA), Bağımsız Örneklem T Testi yapılmış ve araştırma değişkenlerine ilişkin bulgular elde edilmiştir. Sonuçlara göre, demografik değişkenler ve kullanılan ölçekler arasındaki ilişkiye bakıldığında sigaraya başlama yaşı ve ailenin gelir düzeyleri ile Durumluk Kaygı arasında anlamlı bir farklılaşma bulunmuştur. Araştırma değişkenleri arasındaki ilişki incelendiğinde, Sigara İçme Arzusu Ölçeği ile Durumluk Kaygı Ölçeği arasında anlamlı ve pozitif yönde ilişki bulunmuştur. Bulguların alanyazıdaki çalışmalarla birlikte yorumlanmış; çalışmanın sınırlılıkları, güçlü yanlarına ve gelecekte yapılabilecek çalışmalarda kullanılabilecek önerileri yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, smoking, which cause serious damage on people's health has been raising gradually since it is easy to access . Moreover it creates instant addiction as a result of high nicotine it contains. It is considered that searching of“anxiety”which is one of the reasons behind the addiction of smoking will be important for the struggle with addiction. Hence, in this research the correlation between the working individuals' desire of smoking and their level of anxiety has been examined. Sampling of the study consist of 100 participants (43 female , 57 male) between the ages of 20-58. The data were collected from the participants by using the Demographic Information Form, Fagerström Nicotine Addiction Test, Smoking Requirement Scale and STAI State and Trait Anxiety Scale. In this study , correlation analysis, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Independent Sample T Test were conducted and findings related to the research variables were obtained. According to the results, the correlation between demographic varients and used scales showed a significant difference between the age of starting age of smoking, monthly income of the family and the state of anxiety scale. The findings were interpreted together with the studies in the literature; the boundedness of the study, its strengths and suggestions for future studies are also included.