Ergenlerde dijital oyun bağımlılık düzeyi ile algılanan sosyal destek ve duygu düzenleme arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between digital game dependence level and social support and emotion regulation in adolescents
- Tez No: 587057
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT SÜTÇİGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygu Düzenleme, Algılanan Sosyal Destek, Dijital Oyun Bağımlılığı, Emotion Regulation, Perceived Social Support, Digital Game Addiction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bağımlılık Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma; dijital oyun kullanan ergen bireylerin bağımlılık düzeyleri arttıkça duygu düzenleme ve algıladıkları sosyal destek düzeylerinde nasıl bir ilişki olduğuna bakabilmek ve ilişki varsa bu ilişkinin hangi yönde olacağını tespit edebilmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda gönüllülük esasına göre araştırmaya 315 i erkek, 324 ü kız olmak üzere 639 lise öğrencisine; kişisel bilgi formu, dijital oyun bağımlılık ölçeği (DOBÖ-7), algılanan sosyal destek ölçeği (ASDÖ-R) ve ergenler için duygu düzenleme ölçeği (EİDÖ) uygulanmıştır. Elde edilen veriler için Mann Whitney U Testi, Kruskal Wallis Testi ve Sperman Sıra Farkları Korelasyon Analizi yöntemleri kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda dijital oyun bağımlılık ölçeği puanları ile algılanan sosyal destek ve duygu düzenleme alt boyutlarıyla ilişkisinin olduğu görülmüştür. Bunlara göre dijital oyun bağımlılık düzeyi arttıkça algılanan sosyal destek düzeyi azalmıştır. Bununla birlikte dijital oyun bağımlılık düzeyi arttıkça duygu düzenleme alt boyutlarından işlevsel duygu düzenleme düzeyi azalmış, işlevsel olmayan duygu düzenleme düzeyleri artmıştır. Sonuçlar literatür bazında tartışılarak bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was made to identify how the relationship is between teengers sensation level and social support in the event that teenagers who use digital game addicition level icreases and also the state how its effect will be if there is any relationship between then. In accordance with this aim different forms related with personal information, digital game addiction scale (DOBÖ-7), perceived social support scale (ASDÖ-R) and emotion regulation scale (EİDÖ) were practiced to totally 639 volunteer; students from high school 315 boys- 324 girls. For results man witney u test, kruskal wallis test and sperman correlation analysis metdhod were used. According to analysis; it is clear that there is a relationship between points ofdigital game addiction scale and subdimension of social support and their sensation level. When level of digital game addiction increases, it is seen that social support decreases and also sensation level that is functional in subdemension decreases; but senation level that is not functional increases. Results were argued in the field of literature and some suggestions were affered.