Gönüllü kamuyu aydınlatma ile bilgi asimetrisi ilişkisi: Borsa İstanbul'da bir uygulama
The relationship between voluntary disclosure and information asymmetry: An application in Borsa Istanbul
  1. Tez No: 587058
  2. Yazar: FEVZİYE KALIPÇI ÇAĞIRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İDRİS VARICI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gönüllü Kamuyu Aydınlatma, Bilgi Asimetrisi, Borsa İstanbul, Voluntary Disclosure, Information Asymmetry, Borsa İstanbul
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
İşletmeler için önemli bir varlık olan bilgi, bilgiyi kullanarak karar verecek olanlar için de ayrı bir öneme sahiptir. Özellikle işletmeler ile ilgilenen taraflar yatırım kararları verirlerken detaylı bilgilere ihtiyaç duyarlar. İşletmeler tarafından yapılan kamuyu aydınlatmalar, mevcut ve potansiyel yatırımcılara olduğu gibi diğer tüm bilgi kullanıcılarına da bilgi sağlanması noktasında önem arz etmektedir. Etkili bir kamuyu aydınlatma politikasının ana rollerinden biri, yöneticiler ve yatırımcılar arasındaki bilgi asimetrisinin azaltılmasıdır. İşletme ile yatırımcılar arasındaki bilgi asimetrisi, yöneticilerin işletmenin mevcut durumu ve gelecekteki bakış açıları hakkında yatırımcılardan daha fazla bilgiye sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Bu kapsamda çalışmanın amacı, gönüllü kamuyu aydınlatmanın bilgi asimetrisi üzerindeki etkisini, Borsa İstanbul'da sınai endeksinde faaliyet gösteren ve verilerine eksiksiz ulaşılabilen işletmeleri dikkate alarak incelemektir. Çalışmada işletmelerin faaliyet raporlarındaki gönüllü olarak açıklanan bilgilerin, kontrol değişkenleriyle birlikte bilgi asimetrisi üzerindeki etkisini analiz etmek için adımsal (stepwise) regresyon yöntemi kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda gönüllü kamuyu aydınlatmanın bilgi asimetrisi üzerindeki etkisinin literatürde yer alan çalışmaları destekler nitelikte olduğu görülmüştür. Sonuçlar yüksek gönüllü kamuyu aydınlatma seviyesine sahip işletmeler için bilgi asimetrisinin düşük olduğunu göstermektedir. Ayrıca çalışmada Tobin Q oranının bilgi asimetrisi üzerindeki etkisinin negatif ve anlamlı olduğu bulunurken, Piyasa değeri/Defter değeri oranının bilgi asimetrisini pozitif ve anlamlı düzeyde etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Information, which is an important asset for companies, has a special importance for those who will decide by using information. Especially interested parties need detailed information when making investment decisions. Public disclosures are important in providing information to all other users of information, such as existing and potential investors. One of the main roles of an effective public disclosure policy is reducing information asymmetry between managers and investors. The information asymmetry between companies and investors arises from the fact that managers have more information related to the current situations and future perspective of the company than investors. In this context, the aim of this study is to examine the effect of voluntary disclosure on information asymmetry by taking into account the companies that operate in the industrial index in Borsa İstanbul and whose data are fully accessible. In this study, stepwise regression method was used to analyze the effect of voluntary disclosed information in the annual reports of companies on information asymmetry along with control variables. As a result of the analysis, it is seen that the effect of voluntary disclosure on information asymmetry supports the studies in the literature. The results show that information asymmetry is low for companies with high levels of voluntary disclosure. In addition, while the effect of Tobin Q ratio on information asymmetry was found to be negative and significant, it was found that Market value / Book value ratio had a positive and significant effect on information asymmetry.