Evli bireylerin bağlanma stilleri ve reddedilme duyarlılığının evlilik uyumunu yordama gücü
The predictive power of married individuals attachment styles and rejection sensitivity on marital adjustment
  1. Tez No: 587077
  2. Yazar: HANDE KÖKSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET SAPANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma stilleri, evlilik uyumu, reddedilme duyarlılığı, Attachment styles, marital adjustment, rejection sensitivity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, evli bireylerin bağlanma stillerinin ve reddedilme duyarlılığının evlilik uyumlarını yordamadaki rolünü test etmektir. Ayrıca, araştırmada evli bireylerin evlilik uyumları cinsiyet, eğitim durumu, çalışma durumu, aylık gelir düzeyi, evlilik öncesi sorun yaşama durumu, evlenilen yaş, evlilik süresi, evlenme biçimi ve boşanma kararı değişkenlerine göre incelenmiştir. Araştırmadaki katılımcılar İstanbul'da ve Kocaeli'de yaşayan 245 evli bireyden oluşmaktadır. Çalışmada Kişisel Bilgi Formu, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri, Evlilikte Uyum Ölçeği ve Reddedilme Duyarlılığı Ölçeği kullanılan veri toplama araçlarıdır. Araştırmanın sonucunda elde edilen veriler SPSS-24 programı ile analiz edilmiştir. Gruplar arası farkları belirlemek amacıyla Bağımsız Örneklem t-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırmanın değişkenleri arasındaki ilişkiyi belirmek amacıyla Pearson Korelasyonu kullanılmıştır. Değişkenlerin birbirini yordama gücünü belirlemek amacıyla Standart Çoklu Regresyon uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilere göre, evlilik uyumu ile bağlanmanın boyutu olan kaygı arasında negatif yönlü, anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Evlilik uyumu ile bağlanmanın boyutu olan kaçınma arasında negatif yönlü, anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Evlilik uyumu ile reddedilme duyarlılığı arasında negatif yönlü, anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Araştırmanın sonucuna göre, güvenli bağlanma stiline sahip kişilerin evlilik uyumu puan ortalaması, korkulu ve kayıtsız bağlanma stillerine sahip kişilerin evlilik uyumu puan ortalamasından daha yüksek bulunmuştur. Aynı zamanda korkulu bağlanma stiline sahip kişilerin reddedilme duyarlılığı puan ortalaması, güvenli bağlanma stiline sahip kişilerin reddedilme duyarlılığı puan ortalamasından daha yüksek bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgular literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PREDICTIVE POWER OF MARRIED INDIVIDUALS ATTACHMENT STYLES AND REJECTION SENSITIVITY ON MARITAL ADJUSTMENT Hande KÖKSAL Master of Sciences Thesis, Department of Clinic Psychology Advisor: Assistant Professor Ahmet SAPANCI July, 2019 – 85 pages The main purpose of this study attachment styles of married individuals and the power of prediction rejection sensitivity to marital adjustment. In addition, marital adjustment of married individuals was examined according to gender, education level, monthly income level, premarital problems, age married, duration of marriage, type of marriage and divorce decision. Participants in this study consisted of 245 married indivials who lives in Istanbul and Kocaeli. In this study to collect data, Personal Information Form, Inventory of Experience in Close Relationship, Marital Adjustment Scale and Rejection Sensitivity Scale were used. The data obtained from the research were analyzed with SPSS-24 program. Indepent Sample T-Test and One Way Analysis of Variance (ANOVA) were used to determine the differences between the groups. Pearson Correlation was used to determine the relationship between the variables of study. To determine the predictive power of the variables, Standart Multiple Regression was applied. According to the data obtained from the research, there is a negative and significant relationship between marital adjustment and anxiety which is the dimension of attachment. There is a negative and significant relation between marital adjustment and attachment dimension of avoidance. Also there is a negative, significant relationship between marital adjustment and rejection sensitivity. According to the results of the study, the mean score of marital adjustment of the individuals with secure attachment style was higher than the mean score of marital adjustment of the individuals with fearful and indifferent attachment styles. At the same time, the rejection sensitivity scores of the individuals with fearful attachment style were higher than the average rejection sensitivity scores of the people with secure attachment style. The findings of the research are discussed in the light of literature.