İşletmeler üzerindeki kurumlar vergisi yükünün muğla ekonomisi açısından incelenmesi
Institutions tax load on business investigation of mugla economy
  1. Tez No: 587076
  2. Yazar: DİLEK KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇIMAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Economics, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumlar vergisi, vergi yükü, ekonomi, işletme, Corporate tax, tax burden, economy, business
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Kurumlar vergisi, kurum kazançları üzerinden alınan bir vergi olup, ülkemizde kurumların ayrı bir kanunla vergilendirilmesi 1949 yılında Alman Kurumlar Vergisi Kanunu'ndan yararlanılarak hazırlanan 5422 sayılı kanun ile başlamıştır. Kurumlar vergisi uygulamaları, I. Dünya Savaşını takip eden yıllarda başlamış ve günümüze kadar yaygınlaşarak devletlerin önemli birer gelir kaynağı haline gelmiştir. Kurumlar vergisinde yer alan muafiyet ve istisnaların günümüzde geçerliliklerini yitirdiği ve bu tür istisnaların kaldırılarak belirli kriterlere bağlanmasının gerekli olduğu düşünülmektedir. Böylece kurumlar vergisi uygulamasının işletmeler üzerindeki etkileri önem kazanmaktadır. Bu çalışmada; kurumlar vergisi yükünün işletmeler üzerindeki etkisi değerlendirilip, bu durumun Muğla ekonomisi açısından ele alınması amaçlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde; vergi kavramı, vergi türleri, verginin işletmeler üzerindeki etkileri, Türkiye'deki objektif ve subjektif vergi yüklerine yer verilmiştir. İkinci bölümde; kurumlar vergisinin ekonomiye etkileri mikro ve makro düzeyde incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Muğla ilinin idari ve sosyo-ekonomik yapısı ile kurumlar vergisi yükü ele alınıp, 2017 verilerine göre ilk 100 şirket üzerinden değerlendirme yapılarak, kurumlar vergisi açısından değerlendirilmiştir. Vergi yükü açısından değerlendirme yapıldığında, Muğla'da su ürünleri, yat limanı hizmetleri ve maden sanayi dışında vergi ödeyen firmaların ödedikleri tutarların oldukça düşük olduğu belirlenmiştir. Buna göre; genel olarak vergi yükünün, Muğla ekonomisinde fazla bir etkisinin olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Corporate tax is a tax levied on corporate earnings and taxation of corporations in Turkey has been started with the law no. 5422 prepared in 1949 by using the German Corporate Tax Law. Corporate tax practices have started in the years following World War I and have become widespread and have become an important source of income for the states. It is considered that the exemptions and exceptions in the corporate tax have lost their validity and that such exclusions need to be removed and bound to certain criteria. Thus, the effects of the corporate tax application on the enterprises gain importance. In this study; The impact of the corporate tax burden on the enterprises is evaluated and it is aimed to examine this situation in terms of Muğla economy. In the first part of the study; The concept of taxes, types of taxes, the tax impact on businesses, the place has been given to objective and subjective tax burden in Turkey. In the second part; The effects of corporate tax on the economy are examined at the micro and macro level. In the third chapter, the administrative and socio-economic structure of the province of Muğla and the corporate tax burden were taken into consideration and evaluated according to 2017 data from the top 100 companies and evaluated in terms of corporate tax. In terms of tax burden, it is determined that the amounts paid by the firms paying tax in addition to water products, marina services and mining industry are very low in Muğla. According to this; in general, tax burden does not have much impact on Muğla's economy.