Ege bölgesi'ndeki futbol kulüplerinde görev yapan altyapı antrenörlerinin mesleki yeterliliklerinin ve iş doyumlarının incelenmesi
Investigation of professional qualifications and job satisfaction of infrastructure coaches working in aegean region
  1. Tez No: 587105
  2. Yazar: OZAN METE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜMMANİ EKİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Antrenörlük, İş doyumu, Mesleki yeterlilik, Futbol Altyapı, Being a trainer, coaching, job satisfaction, professional competence, the term of football youth
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Sözlük anlamı olarak antrenör, takım sporlarında veya bireysel sporlarda sporcuları hedeflere doğru yönelten, antrene eden, eğiten ve danışmanlık yapan kişilerdir. Altyapı ise, spor kulüplerinin gelecekte takımlarında oynatmak üzere çocuk veya gençlere eğitim verdiği süreçtir. Mesleki yeterlilik kavramı da, bireyin edindiği meslekle ilgili bilgi, birikim ve yeterliliklerin tümü olarak açıklanabilir. Son olarak iş doyumu, bireylerin çalıştıkları işlerdeki mutluluk seviyeleri veya işlerini sevip sevmemeleridir. Araştırmanın amacı; futbol sektöründe futbolcu transferlerine ve futbolcu maaşlarına ödenen paraların miktarı oldukça fazla olması, bu ücretlerdeki fazlalığın futbol kulüplerini altyapılara yöneltilmesi, harcanılan miktarların fazla olması, altyapılardan kaliteli futbolcular çıkarmanın kulüpler için daha cazip olması, transfer ücretleri ve futbolcu maaşları düşünüldüğünde altyapının öneminin ne derecede önemli olduğunun gösterilmesi ve bu konulara dikkat çekmektir. Bu bağlamda, böyle yüksek miktarların söz konusu olduğu bir alanda altyapıda çalışacak olan antrenörlerin de kaliteli olması ve işini iyi yapması gerekmektedir. Antrenörlerin iş yaşantıları, sosyal yaşantıları ve mesleki bilgileri altyapıları doğrudan etkilemektedir. Bu çalışmada futbol altyapı antrenörlerinin iş doyumları ve mesleki yeterlilik seviyelerinin tespit edilmesi ve varsa aradaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Ege Bölgesindeki sekiz ilde görev yapan faal altyapı antrenörleri oluşturmaktadır. Örneklem grubu olarak ise, Ege bölgesinde mücadele eden, profesyonel ve amatör futbol kulüplerinde çalışan, altyapı antrenörleri seçilmiştir. Faal olarak liglerde mücadele eden ve Ege Bölgesinde bulunan 416 futbol takımı vardır. Bu kulüplerde çalışan altyapı antrenörlerinin sayısına ilişkin herhangi bir istatistiksel veri bulunmadığı için profesyonel 21 takımda 5'er antrenör ve amatör 395 takımda 2'şer antrenör çalıştığı varsayılmıştır. Örnekleme uygulanan 295 veri toplama aracının, incelemeler sonucunda 260 tanesi değerlendirilmeye uygun bulunmuştur. Araştırmada, Poul. E. Spektor (1985)'un geliştirdiği“İş Doyum Ölçeği”ve Feltz (1999)'un geliştirdiği“Antrenörlük Yeterlilik Ölçeği”kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a meaning, the trainer is who trains, educates, consults and leads athletes at team sports or individual sports. Youth setup is a process which educates the children or the youth and prepares them to play in team sports. The term professional competence can be explained as the knowledge and competences related to the profession acquired by the individual. Finally, job satisfaction is the happiness level of individuals at their work, whether they love their jobs or not. Purpose of the research; to show the importance of youth setup considering the footballer fees and salaries. The amount of money paid to football players and footballers' salaries is quite high in the football industry and this excess fee should be redirected to youth setup. Furthermore, the trainers who work in youth setup for high salaries should be qualified and should do their job well. Work lifes, social lifes and professional knowledge of trainers affect youth development directly. In this research, it is aimed to examine the relationship between the levels of youth setup trainers' job satisfaction and professional competence. General group of research consists of active youth setup trainers who work in eight provinces of the Aegean region. As a sample group, youth setup trainers who struggle at amateur and professional clubs in Aegean region are selected. There are four hundred sixteen football teams in the Aegean region who are active in the leagues. No statistical data were found on the number of youth setup trainers working in these clubs. It is assumed that there are three trainers in twenty one professional clubs and one trainer in three hundred ninety five amateur clubs. As a result of the examinations of three hundred data sampling, two hundred sixty of them were considered as suitable for evaluation. The Job Satisfaction scale developed by Poul. E. Spektor (1985) and Coaching Competence Scale developed by Feltz (1999) was used in the study.