Büyük Selçuklu - Gazneli ilişkileri
Great Seljuk Empire with Ghaznavid state reletions
  1. Tez No: 587161
  2. Yazar: FADİME KALEMKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER SONER HUNKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Büyük Selçuklu Devleti, Gazneliler Devleti, Horasan, Dandanakan, The Great Seljuk State, Ghaznavid State, Khorasan, Dandanakan
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Oğuzlar'ın Kınık boyuna mensup Selçuk Bey'in Cend'e gelerek burada oluşturduğu küçük siyasî teşekkül, daha sonra Maverâünnehir ve Horasan'a gelen torunları Tuğrul ve Çağrı beyler tarafından Türk-İslâm tarihi içinde son derece önemli bir yer işgal eden büyük bir devlete dönüşmüştür. Türklerin Müslüman olmalarından sonra Karahanlılar ve Gazneliler'in ardından aynı coğrafyada üçüncü bir devlet olan Büyük Selçuklu Devleti, kendinden sonra kurulan Türk-İslâm devletlerine de örnek oluşturmuştur. Büyük Selçuklu Devleti'nin kurulması ile birlikte, Selçuklular yerleştikleri bölgede faaliyet göstermeye başlamışlardır. Tuğrul ve Çağrı beyler önderliğinde yapılan fetihler Büyük Selçuklu Devleti'nin daha da güçlenmesine sebep olmuştur. Büyük Selçuklu Devleti'nin Horasan'a gelmeleri ile birlikte devrin büyük devletlerinden olan Gazneliler Devleti ile de mücadeleleri başlamış oluyordu. Gazneliler Devleti ile yapılan Nesâ, Serâhs savaşları Büyük Selçuklular'ı gitgide güçlendirmiştir. Büyük Selçuklular, 24 Mayıs 1040'da Gazneliler'e karşı kazandıkları Dandanakan Savaşından sonra Horasan'da bağımsız bir devlet kurdular. Türk ve Dünya tarihi bakımından önemli sonuçlar doğuran bu zaferden sonra Selçuklular, Merv kentinde topladıkları büyük Kurultay'da artık hâkimiyetin kendilerine geçtiğini ve böylece doğuda ve batıda fetihlere başlayacaklarını bildirmişlerdir. Büyük Selçuklu Devleti sultanlarından Alparslan, Melikşâh, Berkyaruk, Sencer gibi önderlerin Gazneliler Devleti ile ilişkileri devletin önemli dış siyasetini oluşturmuştur. Çalışmamızda Büyük Selçuklu-Gazneliler Devleti ilişkilerini ayrıntılı bir şekilde ele almaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
The small political structure that Seljuk Bey- who is a member of Kinik Tribe of Oghuz Turks- created laterly transformed to a great Empire by his grandsons Tugrul and Cagrı Bey when they came to Maveraunnehir (Mawara'un-nahr), and Khorasan, it occupied a very important place in Turkish- İslamic history. Great Seljuk State the third state established in the same geography after Karakhanlı State and Ghaznavids, was became a model for the other Turkish Islamic states. Established after it. With the establishment of the great Seljuk state, Seljuks began to operate in the region where they settled. The conquests, lead by Tugrul and Cagrı Beyler, led to the further strengthening of the Great Seljuk State. After the conquest of Khorasan by The Great Seljuk State, struggles started with Ghaznavids which was another strong power of the period in the same region. The wars of Nesâ and Serâhs made with Ghaznavids caused the Great Seljuks tor ise stronger. The Great Seljuks formed an independent state in Khorasan after the Dandanakan War they won against the Ghaznavids on 24 May 1040. After this victory, which gave rise to important results in terms of both Turkish and World history, the Seljuks reported that in the great congress that they gathered in the city of Merv, the sovereignty was now passed to them and thus they would begin conquests in the East and West. Alparslan, Melikşâh, Berkyaruk, Sancar from great Seljuk State being relevants with the Ghaznavids constitues the important politics of the empire. We tried to work relevants of the great Seljuk and Ghaznavids in details.