Ünye ve Fatsa ilçelerinde yetişen kocayemiş (Arbutus spp.) genotiplerinin bazı pomolojik ve morfolojik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of some pomological and morphological characteristics of arbutus (Arbutus spp.) genotypes grown in Ünye and Fatsa district
- Tez No: 587195
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHARREM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fatsa, Kocayemiş, Meyve, Ünye, Fatsa, Fruit, Strawberry Tree, Unye
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
2017-2018 yıllarında yürütülen bu araştırmada, Ünye ve Fatsa ilçelerinde doğal olarak yayılım gösteren kocayemişlerin (Arbutus spp.) pomolojik ve morfolojik özelliklerini belirlemek ve ümitvar genotipler seçmek hedeflenmiştir. Bu bağlamda incelenen 42 genotipte çeşitli özelliklere bakılmış ve tartılı derecelendirme metodu ile elde edilen sonuçlar neticesinde 3 genotip ümitvar olarak değerlendirilmiştir. Çalışmada meyve ağırlığı 2.46-5.03 g, meyve boyu 13.03-19.40 mm, meyve eni 14.14-20.59 mm, meyve sapı uzunluğu 3.58-6.17 mm, yaprak boyu 35.32-61.43 mm, yaprak eni 13.29-30.00 mm, tohum sayısı 19.77-32.56 adet, salkımdaki meyve sayısı 3.20-7.66 adet, titre edilebilir asit içeriği % 0.33-1.23, suda çözünebilir kuru madde miktarı % 9.00-24.60, pH 3.62-4.42 ve meyve kabuk rengi açık kırmızı ile koyu kırmızı arasında kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study conducted in 2017-2018, it was aimed to determine the pomological and morphological characteristics of arbutus spp. (Arbutus spp.) Which are naturally spreading in Ünye and Fatsa districts and to select promising genotypes. In this context, various characteristics of 42 genotypes were examined and 3 genotypes were evaluated as hopeful as a result of the weighted grading method. In the study, fruit weight was 2.46-5.03 g, fruit length was 13.03-19.40 mm, fruit width was 14.14-20.59 mm, fruit stem length was 3.58-6.17 mm, leaf length was 35.32-61.43 mm, leaf width was 13.29-30.00 mm, number of seeds was 19.77-32.56 pieces. The number of fruits in the cluster was 3.20-7.66, titratable acid content was 0.33-1.23%, the amount of dry matter soluble in water was 9.00-24.60%, pH 3.62-4.42 and the color of fruit rind was between light red and dark red.