Miyase Sertbarut ile Christine Nöstlinger'in romanlarının yapılandırmacı yaklaşım açısından değerlendirilmesi
Miyase Sertbarut with Christine Nöstlinger evaluation of the novels in terms of the constructive approach
- Tez No: 587194
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA DUMANLI KADIZADE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı yaklaşım, çocuk edebiyatı, Miyase Sertbarut, Christine Nöstlinger, Constructivist approach, children's literature, Miyase Sertbarut, Christine Nöstlinger
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Yapılandırmacı yaklaşım, davranışçı yaklaşımın geleneksel bakışını eleştiren, çocuğa seçme fırsatı veren, bilgi aktaran–bilgiyi alan rolünü değiştiren bir yaklaşımdır. Bu çalışmada yapılandırmacı yaklaşım ile ilgili literatür incelenmiş ve yapılandırmacı öğrenenin ortak özellikleri sentezlenerek sekiz kod oluşturulmuştur. Bu çalışmanın amacı Miyase Sertbarut ile Christine Nöstlinger'in çocuk romanlarını yapılandırmacı yaklaşım açısından değerlendirmektir. Kitaplardaki kahramanların yapılandırmacı öğrenenin özelliklerini taşıyıp taşımadığı, yapılandırmacı öğrenen özelliklerinin ne sıklıkta vurgulandığı ortaya konmaya çalışılacaktır. Çalışmada Miyase Sertbarut'un on dört çocuk romanı ile Christine Nöstlinger'in Türkçeye çevirisi yapılan on bir çocuk romanının kahramanları yapılandırmacı öğrenenin ortak özellikleri üzerinden değerlendirilmiştir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Çocuk romanları incelenen Christine Nöstlinger ve Miyase Sertbarut'un romanlarındaki kahramanların yapılandırmacı öğrenme kuramının hedeflediği birey tipleriyle örtüştüğü sonucuna ulaşılmıştır.“Eleştirel düşünür, eleştirel soru sorar, sorgular”kodu iki yazarda da yansıması en yüksek koddur.“Önceki bilgilerden hareketle yeni bilgi oluşturur.”kodu ise iki yazarda da yansıması en düşük olan koddur. Çalışmanın sonucunda bilişsel ve duyusal olarak çocukların sağlıklı bir biçimde gelişimini amaçlayan çocuk yazınında, yapılandırmacı yaklaşımın hedeflediği birey tipleriyle örtüşen kahramanların bulunması gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The constructivist approach is an approach that criticizes the traditional view of the behavioral approach, gives the child the opportunity to choose, changes the role of transferring information-receiving information. In this study, the literature on constructivist approach was examined and the common features of constructivist learner were synthesized and eight code were formed. The aim of this study is to evaluate the children's novels of Miyase Sertbarut and Christine Nöstlinger in terms of constructivist approach. It will be tried to show whether the heroes in the books have the characteristics of the constructivist learner and how often the constructivist learner features are emphasized. In this study, the characters of Miyase Sertbarut's fourteen children's novels and Christine Nöstlinger's eleven children's novels-translated into Turkish-were evaluated based on the common characteristics of constructivist learner. In this study, one of the qualitative research methods, document analysis method was used. It was concluded that the protagonists in the books of Christine Nöstlinger and Miyase Sertbarut, whose children's novels were examined, overlap with the types of individuals targeted by constructivist learning theory.“Critically thinks, asks critical questions, questions ”of the highest reflection of the article of both authors..“The article which creates new information based on previous information ”is the code with the lowest reflection in both authors. As a result of this study, it is suggested that there should be heroes overlapping with the types of individuals targeted by the constructivist approach in the children's literature aiming at the healthy development of children cognitively and sensually.