Savunma sanayi kümelerinin ekonomik etkileri: Konya değerlendirmesi
Economic effects of defense industry clusters: Konya review
- Tez No: 587454
- Danışmanlar: PROF. DR. TAHSİN KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Economics, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Kümelenme, Rekabetçilik, Savunma Sanayi, Clustering, Competitiveness, Defense Industry
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Ulusal ve bölgesel rekabetçiliği arttıran bir yaklaşım olarak kümelenme stratejik bir öneme sahiptir. Kümelenme bölgesel kalkınma için aktif olarak kullanılan politika araçlarındandır. Kümelenmenin önemli bir politika aracı olmasının nedeni ise üniversiteler, araştırma kurumları, mühendislik şirketleri, destekleyici kurumlar, sivil toplum kuruluşları, bankalar, sigorta şirketleri ve müşterilerin kamu işbirliği ile büyük bir sinerji yaratmasıdır. Türkiye'de de bu yönde çalışmalar 2000'li yılların başında başlamış ve 2004 yılından itibaren planlarda yer bulmuştur. 2010'lı yıllara gelindiğinde rekabetçilik ve bölgesel kalkınma için önemli bir argüman olarak kullanılmaya başlanılmıştır. Kümelenme çalışmaları kamu kurum ve kuruluşlarının da destekleri ile günümüzde ülke genelinde yaygınlaşmıştır. Özellikle savunma sanayi alanında kümelerin yoğun bir şekilde çalıştıkları gözlemlenmektedir. Stratejik bir sektör olarak savunma sanayinin; tabana yayılması, yerlilik oranlarının azaltılması, dışa bağımlılığın azaltılması, insan kaynağı ve üretim altyapısının geliştirilmesi amacıyla kümelenmeye önem verdiği görülmektedir. Bu çalışma ile kümelenmenin genel gelişimi irdelenmiş olup devamında Türkiye'de kümelenme konusunda yapılan çalışmalar aktarılmıştır. Türkiye'de kamu politikalarında kümelenmenin önemi stratejik planlar ve kalkınma planları çerçevesinde değerlendirilmiştir. Konya'da kümelenme çalışmaları ve devam eden kümeler incelendikten sonra Konya'da Savunma Sanayi Kümelenmesi potansiyeli ve kapasitesi ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Clustering has a strategic noteworthiness as an approach that compounds national and regional competitiveness and, it is one of the policy instruments actively used for regional development. Furthermore, the reason why clustering is an important policy tool is that universities, research institutions, engineering companies, supporting institutions, non-governmental organizations, banks, insurance companies and customers create a great synergy with public cooperation. Turkey has started work in clustering studies in the early 2000s and found its place in the dispositions since 2004. In 2010, it started to be used as a significance argument for competitiveness and regional development. However, with the support of public institutions and organizations, clustering activities have become widespread in Turkey. Especially, in the field of defense industry, it is observed that clusters work intensively. Another important point is that the defense industry as a strategic sector for country is seen that it gives consequence to clustering for the purpose of spreading to the base, reducing of localization rates, diminishing foreign dependency, and improving human resources and production infrastructure. In this paper, the workings on the development of clusters and cluster studies in Turkey were examined. On the other hand, the importance of clustering in public policy in Turkey is evaluated in the framework of the strategic and development plans. All in all, after the clustering studies and ongoing clusters were analyzed in Konya, the potential and capacity of the defense industry clustering in Konya was propounded.