İnfertil kadınlarda kişilik özelliklerinin infertilite stresi ile baş etmeye etkisi
The effect of personality traits on coping with i̇nfertility stress in i̇nfertile women
- Tez No: 587460
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMRAN OSKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: infertilite, başa çıkma, stres, kadın, kişilik özellikleri
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
İnfertilite, psikolojik olarak tehdit eden, duygusal olarak stresli, ekonomik olarak pahalı ve tanı-tedavi sürecindeki işlemler nedeniyle karmaşık, durumsal bir krizdır. Bu çalışma, infertil kadınların kişilik özelliklerinin infertilite stresi ile başa çıkmaları üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla açıklayıcı ve tanımlayıcı tipte yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2018 yılında Koç Üniversitesi Hastanesi IVF polikliniğine başvuran 200 kadın oluşturmuştur. Araştırma verilerini İnfertil Kadınlara ilişkin Tanıtıcı Bilgi Formu, Cervantes Kişilik Ölçeği (CKÖ), İnfertilite Stresi Ölçeği (İSÖ) ve İnfertilite Stresi ile Başa Çıkma Ölçeği (İSBÇÖ) ile toplanmıştır. Bu çalışmada infertil kadınların kişilik özellikleri, demografik özellikleri araştırılmış, kullanılan özel ölçekler yardımıyla infertilite tedavisi sırasında yaşadıkları stres durumları ve kişilik özelliklerine göre gösterdikleri tutum ve davranışları incelenmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde tanımlayıcı istatistiksel analizler, verilerin dağılımına göre parametrik veya non-parametrik testler kullanılmıştır. Anlamlılık seviyesi p < 0,05 olarak kabul edilmiştir. Katılımcıların, İSÖ'den elde edilen bulgulara göre araştırmaya katılan infertil kadınların en yüksek kişisel alanda (12,09±2,66) ve en düşük sosyal alanda (3,76±2,76) infertilite stresi yaşadığı bulunmuştur. Buna göre infertil kadınların kişilik özelliklerinin infertilite stresine doğrudan etki ettiği ve infertilite stresi nedeniyle sosyal alanda dışlanma nedeniyle kısıtlama yaşamadıkları ve kişisel alanda daha fazla infertilite stresi yaşadıkları bulunmuştur. İnfertilite Stresi ile Başa Çıkma Ölçeği'ne ait puanlar incelendiğinde araştırmaya katılan infertil kadınların en fazla“aktif mücadele etme”(14,55±2,63) infertilite stresiyle başa çıkma yöntemini kullandıkları, ve infertil kadınların başa çıkma mekanizmalarını kişilik özelliklerine uygun kullandıkları bulunmuştur. Çalışma sonucunda infertil kadınlarda kişilik özelliklerinin infertilite stresine kişisel ve evlilik alanda etki ederek infertiliteyle başa çıkmayı etkilediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Infertility is a situational crisis that is psychologically threatening, emotionally stressed, economically expensive and complex due to procedures in the diagnostic-therapeutic process. This study was conducted to determine the effect of personality traits of infertile women on coping with infertility stress. The sample of the study consisted of 200 women who applied to the IVF outpatient clinic of Koç University Hospital in 2018. Data were collected using the Descriptive Information Form for Infertile Women, Cervantes Personality Scale (CPS) and Infertility Stress Scale (ISS). and Coping with the Infertility Stress Scale (CISS). In this study, personality characteristics and demographic characteristics of infertile women were investigated and attitudes and behaviors of infertile women according to their stress conditions and personality traits were examined with the help of special scales. Descriptive statistical analyzes and parametric or nonparametric tests were used for statistical analysis of the data.