KOBİ'lerin finansal sorunlarının çözümünde Kredi Garanti Fonu desteğinin verimli kullanılmasına yönelik bir model önerisi
A model proposal for efficient use of Credit Guarantee Fundsupport in the solution of SMEs' financial problem
  1. Tez No: 587465
  2. Yazar: VEYSEL SERİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA İYİBİLDİREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Kredi, Kredi Garanti Fonu, e-Fatura, Banking, Credit, Credit Guarantee Fund, e-Invoice
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
KOBİ'lerin finansmana erişmelerine yardım etmek amacıyla 29.07.1991 tarihinde“Kredi Garanti Fonu İşletme ve Araştırma Ticaret Anonim Şirketi”kuruldu ve 2007'de bugünkü Kredi Garanti Fonu A.Ş. adını aldı. Kredi Garanti Fonu A.Ş.'nin temel görevi bankalara verecek teminatı olmayan ancak kredi değerliliği olan KOBİ'lere kefil olmak ve onlara teminat desteği sağlamaktır. KGF tarafından 2017 yılı Ocak ayında devreye giren 250 Milyar TL'lik Hazine destekli KGF kefaleti desteği (Bkz.EK-1) ve beraberinde gelen Nefes Kredisi, KOBİ Değer Kredisi gibi özel destek programları KOBİ'lere can suyu olmuştur. Hazine destekli KGF kefaleti sınırlıdır. Sınırlı kaynaklardan daha fazla KOBİ'nin, reel (üretken) sektörün finansmana erişiminin sağlanması gerekmektedir. Bu amaçla hazırlanan model önerimiz ile KGF kefaletinden daha fazla KOBİ, uygun maliyetli ve maddi teminatsız faydalanabilecek, kullandırılan krediler ile reel sektör yani üretim veya hizmet faaliyetlerinin gerçekleştiği iş alanları desteklenecek ve ülke büyümesine katkı sağlanmış olacaktır. Ticaretin ve sanayinin ihtiyacı olan gayrimenkul, mamul veya yarı mamul, makine veya her türlü teçhizatın temini bu yöntem aracılığıyla sağlanabilecektir. Ayrıca, kullanılan kredilerin hangi alanlarda ne amaçlı kullanıldığı da takip edilebilecek ve raporlanması sağlanabilecektir. KOBİ'nin faaliyet alanı ile ilgili ihtiyaçları doğrultusunda kredi kullandırılmış olacağından büyümesine destek sağlanmış olacak, faaliyetleri dışında yatırım yapması ve ihtiyacından fazla kredi kullanması önlenmiş olacaktır. Model önerimizde, kredilendirilecek mal veya hizmetin e-Faturası'da KGF sürecine dâhil edilmektedir. Kredi veren banka tarafından, kredilendirilen mal veya hizmetin e-Faturası, BDDK tarafından oluşturulacak olan ve tüm (katılım ve mevduat) bankaları kapsayan Bankalar Fatura Sorgulama Sistemi'ne veya benzer bir sisteme yüklenmesi önerilmektedir. Fatura tutarının tamamının bu sisteme kaydedilmesi durumunda, ilgili faturanın başka bir banka tarafından ikinci kez kredilendirilmesi sistem tarafından önlenmektedir. KGF'nin onayı sonrasında kredi veren bankalar tarafından malın bedeli satıcıya ödenerek kredi müşterisine taksitlendirilmektedir. Böylece, KGF kaynaklarının daha etkin kullanılmasına imkân sağlanmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
Garanti Credit Guarantee Fund Operation and Research and Trade Inc. "was established on 29.07.1991 in order to help SME's access to finance took its name. The main task of Credit Guarantee Fund Inc. is to guarantee and provide collateral support to SME's that do not have collateral to give to banks but have credit worthiness. CGF bail support, which was introduced by CGF in January 2017, was supported by Treasury Support of TL 250 Billion (see Annex-1) and special support programs such as Breath Loan and SME Value Loan became the water for SME's. Treasury-backed CGF surety is limited. More SMEs than limited resources need to ensure access to finance from the real (productive) sector. With our model proposal prepared for this purpose, more SMEs will be able to benefit from the CGF surety in a cost-effective and unsecured manner, and the loans extended will support the real sector, ie the business areas where production or service activities take place, and contribute to the country's growth. Real estate, finished or semi-finished goods, machinery or any kind of equipment needed by trade and industry can be provided by this method. In addition, it will be possible to monitor and report on the areas in which the credits used are used for what purpose. As SMEs will be granted loans in line with their needs in line with their field of activity, support will be provided for growth, and they will be prevented from investing outside their activities and using more credits than they need. In our model proposal, the e-Invoice of the goods or services to be credited is included in the CGF process. It is recommended that the e-Invoice of the goods or services loaned by the lending bank should be uploaded to the Banks Invoice Inquiry System or similar system to be established by the BRSA and includes all (participation and deposit) banks. If the total amount of the invoice is recorded in this system, the system prevents the second invoice from being issued by another bank. Following the approval of the CGF, the creditors pay the price of the goods to the seller and install the loan to the customer. This will enable more efficient use of CGF resources.